3G på billigsalg

Sonofon kjøpte ikke 3G-lisensen som TeliaSonera fikk når de kjøpte Orange. Som vi skrev tidligere har TeliaSonera levert lisensen tilbake til myndighetene. Dette kostet dem 213 millioner danske kroner.

Kjøpe lisens på billigsalg
Men Sonofons nye sjef Jan Edvard Thygesen kan få sjansen igjen hvis lisensen blir auksjonert ut på nytt. Dette blir nok betydelig billigere en det TeliaSonera var villig til å selge lisensen for.

Da den danske staten auksjonerte bort lisensen i 2001 gikk hver av de fire lisensene for vel 1 milliard danske kroner. Sonofon bød ikke på lisensene, ettersom de amerikanske deleierne SBC ikke ønsket å satse på 3G.. I stedet prøvde Telenor i all hast å opprette et nytt dansk teleselskap for å kunne skaffe seg en lisens, men hoppet av da prisen nærmet seg en milliard.

Lisensene gikk til TDC, Orange Danmark, Hi3G og Telia Danmark. Mens Telenor satt igjen uten noe som helst. Da TeliaSonera kjøpte Orange Danmark i fjor, ble selskapet sittende med to UMTS-lisenser.

Nå står Sonofon plutselig med veldig gode kort for hånden, ettersom prisen vil betydelig lavere en det konkurrentene måtte punge ut for lisensen sin.

- Vi er interessert i en 3G-lisens, og når IT- og Telestyrelsen går gang i med en ny auksjon , vil vi nok gi beskjed om at vi ønsker å by på den, sier Allan Koch, som er direktør i Sonofon

Sonofon håper nå på en hurtig prosess. Når IT- og Telestyrelsen nå på nytt skal finne en eier til den 3G-lisensen. Det er lite sannsynlig at det vil være flere en Sonofon som ønsker å by på lisensen.

- På et tidspunkt har man jo hørt at Tele2 var interessert. Men oppriktig talt så tror jeg det er begrenset marked for ny etablering i Danmark. Hvis man ikke allerede fra før av er inne på mobilmarkedet vil det være veldig vanskelig å få innpass, sier Allan Koch.

Telia kan også spekulere i muligheten for at å spenne ben for konkurrenten Sonofon sitt inntog på 3G-markedet. At det tar tid før de får tak i en lisens er veldig positivt for konkurrentene. Dette betyr at blant annet Telia får et forsprang på Sonofon. Det vil ta flere måneder før lisensen blir auksjonert bort. Dermed vil Telia ha sitt 3G-nett oppe i god tid ør Sonofon kan få mulighetene til å skaffe seg en lisens.

- Telia bruker lisensen for å få et konkurransefortrinn på Sonofon. Å kunne forsinke Sonofons 3G-nett har strategisk betydning for Telia i kampen om andreplassen på det danske mobilmarked sier John Strand Konsulent i Strand Consult

Ikke ettertraktet
Både i Danmark og i Norge er 3G-hysteriet lagt seg. Flere lisenser står uten eier, og to selskap har blitt bøtelagt for å ikke ha oppfylt konsesjonskravene. Netcom på grunn av sen utbygging av 3G-nettet og nå TeliaSonera, som holdt på en lisens uten å utnytte den.

Viljen til å satse på 3G-nettet har sunket betraktelig i senere tid. Interessen for den type tjenester som 3G kan tilby, er mye mindre en teleselskapene hadde regnet med. Tjenester som videotelefoni, tv på mobilen og andre tjenester er ikke så ettertraktet som ventet. Det kan nok tenkes at dette er tjenester som først blir brukt når folk har blitt vant med muligheten, samt har rukket å skaffe seg en 3G-telefon.

Telemyndighetene i Danmark er nå i samme situasjon som de norske, med ledig lisens. I Norge ble en av de ledige lisensene solgt til Hi3G, som nå skal bygge UMTS-nett her i landet. De slipper også unna med mindre utbygging av nettet enn Netcom og Telenor. Om Sonofon får enklere krav til utbygging vites ikke.

Det er nå opp til den danske vitenskapsminister Helge Sander å bestemme om og når denne auksjonen skal finne sted. Så får tiden vise om det er Sonofon som får lisensen og hva de må betale for gildet. Det eneste som synes klart er at vilkårene og prisen blir betydelig lavere denne gangen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen