3G kommer til Svalbard

Nettet, som er levert av Ericsson, tilbyr svært rask dataoverføring, og gjør det endelig mulig for Telenor-kunder på Svalbard å bruke 3G-tjeneter som videosamtaler og mobil-TV.

- Telenor Mobil lovet for flere år siden at vi skulle tilby 3G-tjenester på Svalbard dersom det var mulig. Sammen med Ericsson har vi nå fått dette til, og vi er derfor svært stolte av å kunne åpne det nye mobilnettet på Svalbard, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Mobil i en pressemelding.

Raskere og bedre
UMTS står for Universal Mobile Telecommunications System. Med den nye teknologien vil Telenors mobilkunder få tilgang på til nye mobiltjenester som av levende bilder, og raskere oppkobling til internett enn man er vant til med GPRS og eldre systemer.

Telenors UMTS-nett dekker i dag i overkant av 2,8 millioner mennesker, mens alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere vil ha dekning i 2007.

De rundt 1800 personene som bor i Longyearbyen, og de mange turistene som kommer til 78 grader nord, får med dette de samme mobiltjenestene på Svalbard som på fastlandet.

I tillegg til 3G-nettet er hele mobilnettet ellers på Svalbard oppgradert med EDGE-teknologi. Dette øker hastigheten til de som har telefoner som bruker det vanlige GSM-nettet og har EDGE-støtte på telefonen sin. Mens 3G gir en nedhastighet på 384 Kbps, anses EDGE som å tilby mellom 150 og 200 Kbps. I Longyearbyen vil stort sette hele sentrum og veien mot Longyear ha UMTS-dekning.

Telenor Mobil har bygget ut sitt GSM-nett på Svalbard med såkalt extended cell-teknologi, noe som gir en dekning på over 60 kilometer fra Longyearbyen. Ny Ålesund er foreløpig ikke på dekningskartet, mens Russiske Barentsburg skal være innenfor dekning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen