3G fra Samsung

Samsung hadde en storstilt pressekonferanse på CeBIT i dag og viste frem fire nye modeller for det europeiske markedet. Blant disse var modellen Z105, som blir den første UMTS-modellen fra selskapet som skal ut på forbrukermarkedet. Og Samsung har valgt et bra tidspunkt. Ikke mindre enn 50 operatører verden over planlegger å lansere sitt UMTS-nett i løpet av året 2004.

Det første vi la merke til når vi prøvde ut Z105, var at telefonen var betydelig mindre enn tidligere 3G-modeller som NEC 606 og Sony Ericssons Z1010. Telefonen er endel større enn Samsungs tidligere kamskjellstelefoner, og er dermed i tilnærmet vanlig størrelse for en GSM-telefon i dag. Litt mer nøyaktig er telefonen 9,5 cm høy i lukket tilstand, 5 cm bred og 2,6 cm i dybden når den er lukket.

Vekten er derimot et minus. Vi behøver vel strengt tatt ikke nevne at 132 gram er betydelig mer enn det en gjennomsnitts GSM-telefon veier.

Skjermen er blant tyngdepunktene på Z105 sin spesifikasjonsliste. Z105 er blant Samsungs første telefoner for det europeiske markedet med en fargedybde i skjermen på 262.000 farger. Forskjellen er imidlertid liten fra en skjerm med 65.000 farger om man sammenligner menyene, men tar man en titt på bilder og video kan man klart se ved at Z105 sin skjerm er betydelig bedre.

Oppløsningen er også svært god. Riktignok når den ikke opp til Sony Ericsson K700 sin oppløsning på 176x220 piksler, men med en oppløsning på 176x192 stiller Z105 sterkt mot de fleste av dagens telefoner.. Modellen stiller også med utvendig fargeskjerm med en fargedybde på heftige 65.000 farger. Oppløsningen ødelegger derimot litt poenget med dette, siden den er på knappe 96x64 piksler, som kun holder til å vise klokkeslett samt litt annen informasjon.

Vi prøvetestet video på telefonen, og ble imponert. Mens vi tidligere har erfart at mobiltelefoner sliter med å ta opp video på grunn av tung komprimering, dårlig oppløsning og fargedybde, knallet Z105 til og viste en usedvanlig glatt avspilling, hadde god fargegjengivelse og skarpe bilder.

Trolig har Z105 blitt optimalisert for video på grunn av den innebygde støtten for video-telefoni, som krever rask prosessor og at bildet er skarpt. Desverre kan vi allerede konstantere at videotelefoni enda ikke kan få en så god kvalitet på grunn av at de nåværende UMTS-mastene ikke støtter store nok opplastings og nedlastingshastigheter til at streaming video i god kvalitet er mulig.


(Klikk for større bilde)

Vi prøvde også å ta opp video på telefonen, men dette gikk desverre ikke på grunn av at telefonen vi testet var en prototype. Det å ta bilder fungerte derimot fint, og det innebygde VGA-kameraet var av god kvalitet. En ting vi likte gjensynet av var at man kunne stille inn kontrast og lysstyrke på forhånd slik som man kan på blant andre Samsung P400. Dette gjør nattmodus tildels unødvendig siden man da kan velge selv hvor mye lys som skal settes inn i bildet før man tar det.

På "innsiden" av telefonen kunne vi skimte at Samsung har valgt et nytt menysystem for sin UMTS-modell. Mens de tidligere har valgt et listesystem svært likt det vi har sett på Nokia sine Series 40-modeller, er dette nå erstattet av et rutenett som bygger mer på menysystemet til Siemens og Sony Ericsson. Også knappeoppsettet og snarveisknappene er stokket om, slik at tidligere Samsung-brukere som i fremtiden kjøper seg en Z105 trolig ikke vil kjenne seg helt igjen med det første.

Java er på plass, noe som muliggjør nedlasting av nye spill i tillegg til de tre medfølgende. Også WAP 2.0 er på plass. Det er vel ingen tvil om at nedlasting av større mengder informasjon over WAP vil være mye mer aktuelt med en telefon som har 3G-støtte og dermed høyere nedlastingshastigheter enn en telefon som ikke har det.


(Klikk for større bilde)

Som oftest har UMTS-telefoner slitt med dårlig batterilevetid, noe som har skremt vekk mange. Imidlertid kan det se ut som at dette er et forbigått stadium, for Z105 har faktisk en oppgitt taletid på hele 4 timer. Standbytiden er derimot laber. 110 timer standby betyr at man må lade telefonen daglig, og med aktiv bruk kan dette kortes ned til en halv dag.

Minnet på telefonen er ikke imponerende. 3 MB delt minne er i løpet av CeBIT 2004 blitt i minste laget selv for lavpris-telefoner, og uten ekstra minneport stiller Z105 dermed syltynt an i møte med en del av de mer avanserte GSM-telefonene som er blitt vist frem her. Heller ikke Blåtann er å finne på telefonen, og Z105 er dermed ganske uaktuell for mer avansert bruk. For de som derimot kun er ute etter UMTS er Z105 mer aktuell.

Som sikkert mange vet finnes det enda ikke noe oppegående UMTS-nett i Norge. NetCom sa under 3GSM i Cannes at de trolig vil vente helt til 2005 med å starte opp sitt nett. Telenor har hatt sitt klart i lengre tid, men har hittil ikke ønsket å starte opp sitt nett på grunn av mangel på telefoner. Selskapet 3 fikk nylig den siste UMTS-konsesjonen for Norge, men man vet enda ikke når deres nett er klart. Det ser altså desverre ut som at man må smøre seg med tålmodighet før man kan bruke 3G-telefoner i Norge.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen