3G først til høsten

Mens flere europeiske land nå har kunnet benytte UMTS i et helt år, ligger Norge sørgelig langt etter i utviklingen. I Sverige har både Telia, Vodafone og 3 startet sine nett med suksess, mens det i Italia og England har vært mulig å bruke videotelefoni i et helt år.

UMTS, som skulle bli den nye fasen i teknologieventyret, er for Norge sin del blitt en stor fadese. Telenor har lenge hatt et operativt nett mens NetCom trolig er ferdig med utbyggingen. Men hos begge selskapene har viljen og ønsket om å sette i gang 3G-eventyret her til lands vært fraværende.

I fjor kom imidlertid en ny aktør på banen; 3G-operatøren 3. Dette selskapet har lenge vært kjerringa mot strømmen, og var Europas første til å åpne sitt 3G-nett i England og Italia. Operatøren gikk i bresjen og var kanskje den utløsende faktoren som fikk andre operatører til å åpne sine nett.

Men problemene sto i kø for 3, som virkelig har vært en pionér på feltet. Selskapet har stått foran en rekke problemer som strakk seg fra mangel på 3G-modeller, skiftet mellom GSM- og UMTS-nett, pris og ikke minst det å få kunder til å investere i en telefon som koster mer enn en GSM-telefon som har omtrent de samme mulighetene.

Prisen var også et problem, både for 3 som åpnet sitt nett og for andre selskaper som ventet med å åpne nett de hadde investert flere hundre millioner i. I slutten av UMTS-kappløpet var det flere operatører som bukket under på kontinent hvor 3G-lisenser hadde gått under hammeren for svimlende 68 milliarder kroner og gitt noen selskaper en gjeld de aldri ville kunne vedlikeholde.

I Norge gikk ikke lisensene på auksjon men ble tildelt av Post og Teletilsynet. I første omgang var det snakk om at Telenor, NetCom, Tele2 og Broadband Mobile skulle bygge ut nett, men de to siste falt fra allerede tidlig i utbyggingsfasen og nå står Telenor og NetCom igjne på startstreken.

(Om man ønsker mer informasjon og historien bak UMTS, kan man lese guiden En nærmere titt på 3G / UMTS.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen