3G forandrer verden

At IT-revolusjonen har endret måten vi snakker og oppfører oss er gammelt nytt. Chatteprogram, tekstmeldinger og epost har endret måten vi kommuniserer med hverandre på og har snudd hele det sosiale atferdsmønsteret på hodet. Positivt eller ikke, verden har endret seg enormt de siste 20 årene - det er de færreste uenig i.

Men hvor mye har egentlig 3G endret samfunnet? Både i forkant av og i kjølvannet av utbyggingen av 3G-nettet er det blitt gjort flere økonomiske analyser av 3G-nettets påvirkning på samfunnet, men ingen av disse har tatt for seg den påvirkningen 3G har på menneskers atferd og handlinger. Motorola har derfor gjort en undersøkelse kalt Generation HERE, der flere titalls journalister og forskere har reist verden rundt og intervjuet mobilbrukere i land med 3G-nett.

- Dette er en rappport som tar for seg nyanser, sier Peter Lyle, som er ansvarlig for rapporten. - Oppførsel og tilpasning, kreativ og overraskende bruk. Det er ikke vanskelig å få tak i statistikk om utbredelse, men den statistikken (...) forteller ikke hele historien om hvordan en ny teknologi påvirker livene våre.

HERE gjorde en overraskende oppdagelse. Mens det ofte er personer i tenårene og begynnelsen av tyveårene som er først ute til å ta i bruk nye teknologier, var det et stort antall eldre som så fordeler med 3G. Blant annet fant journalistene eldre japanere som hadde to 3G-telefoner. En til eget bruk, og en for å ta video og bilder av barnebarna med. Dette var et gjengangerfenomen i svært mange land; telefonens avanserte kamera blir brukt til å forevige øyeblikk som så spres til venner og familie via MMS og videotelefoni.

Videotelefoni er også en av de 3G-funksjonene som var hyppigst brukt blant 3G-brukerne. HERE klassifiserer brukerne inn i flere kategorier der for eksempel leading wo/man er en person som aktivt bruker videotelefoni til å fremme utseendet sitt for en motpart, mens den natural er en person som er bruker videotelefoni til å føre en vanlig samtale. Motparten til de to er no-show, som helt frenetisk unngår videotelefoni for alt det er verdt.

3G åpner også for virtuelle samfunn uavhengig av at en må sitte foran en datamaskin med internettilkobling. I Sverige søker stadig flere unge 3G-brukere til Lunarstorm, som er et chatteforum på linje med Blink og MSN, der alt i fra tre til flere tusen brukere kommuniserer med hverandre via 3G. I Japan opererer en lignende tjeneste under navnet Mixi.

Det de tre overnevnte fenomenene har til felles er at de har endret måten mennesker kommuniserer på. Ved at unge enklere kan søke til virtuelle chatteforum, at eldre lettere kan nå frem til barnebarna sine og at blyge mennesker kan utfolde seg via videotelefoni, er sosiale barrierer brutt ned og mennesker finner nye måter å innrette seg på. Det kan også slå negativt ut ved at fredagsbesøket til bestemor erstattes av en kjapp videosamtale, eller at unge søker til chatteforum i stedet for å oppsøke venner i nabolaget.

3G = kjærlighet
En kanskje enda mer overraskende oppdagelse er at 3G påvirker kjærlighetsforhold. HERE konkluderer med at 3G gjør det lettere å kommunisere for personer i avstandsforhold. Mens avstandsforhold tidligere gikk gjennom brev og statiske telefonsamtaler kan to personer nå føre videosamtaler, og dermed uttrykke følelser som ikke kan sies med ord. En konkret historie som gjengis i rapporten forteller om en jagerpilot som daglig ringer hjem til kjæresten via videotelefoni, og mener at det gir rom til privatliv i en situasjon der privatliv i stor grad er umulig.

Ikke så overraskende så har 3G også gitt en ny arena for casanovaer og flørterinner på leting etter en livsledsager. I Israel kunne en mann berette at han finner det lettere å velge 'blinddates' via videotelefoni enn bilde, mens sjenerte jenter i Japan bruker MMS og videotelefoni som unnskyldning for å be om telefonnummeret til guttene på byen.

Avanserte 3G-telefoner er også blitt et utbredt statussymbol i flere land, og mange steder brukes 3G-telefoner bevisst for å gi en inntrykk av seriøsitet, profesjonalitet og vellykkethet. Enkelte personer ser til og med telefonen sin som en vei til berømmelse og rikdom ved at de er i stand til å filme utrolige hendelser med et tastetrykk og videreformidle det til omverdenen. Fenomenet er blitt så utbredt i enkelte land at det på fagspråket har fått betegnelsen Mofessionalisme.

I tillegg til de overnevnte situasjonene beskriver rapporten en rekke begreper, situasjoner og historier som har skjedd som involverer 3G på en eller annen måte. Rapporten legger også ned sammenligninger mellom tidligere atferd og hva vi gjorde forskjellig før i forhold til hva vi gjør nå. Rapporten kan lastes ned og leses i sin helhet på Motorolas hjemmesider.

(Kilder: Motorola, TMCnet, Esato)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen