3G-telefoner blir billigere

Annengenerasjons 3G-telefoner er i ferd med å dukke opp i butikkene, og innen året er omme skal det være solgt 15 millioner slike telefoner i Europa. I fjor stoppet salgstallene på 4 millioner.

Flere funksjoner
De nye telefonene har gjennomgående høy funksjonalitet, med gode fargeskjermer, avansert videokoding og grafikk-kapasitet, kombinert med doble kameraer og kraftig utvidet minnekapasitet. Enkelte av telefonene har også WiFi og GPS-kapasitet.

Men kampen står ikke bare om hvem som klarer å putte flest funksjoner inn i telefonen. Det handler like mye om pris.

Tilleggene avgjør pris
De første 3G-telefonen minnet mest om dagens telefoner med UMTS-radio, men var større og langt dyrere. Siden de første modellene dukket opp er det imidlertid gjort mye for å kutte produksjonskostnadene. - Det er nå først og fremst mengden av tilleggsapplikasjoner og ekstrafunksjoner som avgjør hvor mye dyrere en 3G-telefon skal være, sier Alan Varghese i Semiconductor Research til Cellular News.

De nye brikkesettene trekker også mindre strøm, og gir telefonene bedre batterikapasitet. En typisk 3G-telefon vil ha en standby tid på rundt 200 timer, og en taletid på om lag 3 timer. De nye brikkene reduserer også antallet komponenter i telefonen med rundt 30 prosent. Det bidrar også til billigere produksjon.

Når produksjonen blir så mye rimeligere kan en forvente en kraftig vekst i markedet for 3G-telefoner, konkluderer rapporten fra ABI Research.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen