3G-telefonen ble spådd på 50-tallet

Alternativ tekst mangler
Fremtidens telefon har videosamtale, trodde ingeniør på 50-tallet.

På tiden da justering av lydstyrken på hustelefonen var en nyhet, og telefonsvareren var rett rundt hjørnet, spådde en amerikansk ingeniør at vi i fremtiden ville snakke med hverandre med en liten telefon som får plass i lomma. Og flere av spådommene er skummelt nøyaktige.

Videosamtale
Året er 1952, og Harold S. Osborne, som da var avtroppende sjefsingeniør hos American Telepfone & Telegraph spår at fremtidens telefonsamtaler vil inkludere video, og at vi kan snakke med folk på andre kontinenter med noen få tastetrykk.

En artikkel i "Mechanix Illustrated" fra september 1956 beskriver det som den gang var ren utopi: "En kveld i fremtiden vil en mann som går langs Market Street i San Francisco kanskje plutselig tenke på en venn i Roma. Ut fra lommen henter han en skive i klokkestørrelse med et sett knapper på den ene siden. Han trykker ti ganger. Når han snur enheten rundt, vil han høre sin venns stemme og se ansiktet hans på en liten skjerm, i farger og 3D. På samme tid vil vennen hans i Roma se og høre ham."

Om du ser bort fra 3D, er denne spådommen en innertier. I dag er det ikke noe problem å fiske frem 3G-telefonen og ta en videosamtale.

Ikke langt fra 3G-telefonen
Utseendet til fremtidens telefoner var kanskje heller ikke helt korrekt, men runde telefoner er ingen sensasjon. Tenk bare på Nokias 7600, som var en avrundet, kvadratisk 3G-telefon.

På tiden da artikkelen ble skrevet var det ikke vanlig med automatiske sentralbord. I stedet var det sentralborddamene som koblet sammen samtaler manuelt. En samtale fra kyst til kyst i USA tok rundt 90 sekunder å koble opp. Da de automatiske sentralbordene begynte å ta over ble denne tiden redusert til seks sekunder.

Det er med andre ord lett å skjønne at Osborne var langt forut for sin tid.

Ett nummer for hvert menneske
En spådom som ennå ikke har slått til, er at alle mennesker blir tildelt hvert sitt telefonnummer når de blir født. Osborne mente at fremtidens barn vil bli tildelt et telefonnummer på lik linje med personnummer. Hittil har vi ikke kommet lenger enn til at man kan ta med seg telefonnummeret når man skifter operatør.

Mechanix Illustrated mente at det ville ta flere tiår med forskning før Osbornes spådommer ble realitet. I dag ser vi at det tok rundt 50 år før den mobile videotelefonen kom. Når og om vi kommer til å tildelt telefonnummer når vi blir født, gjenstår å se.

Du kan lese hele artikkelen fra 1956 hos Modernmechanix.com.

Hvilke spådommer har du for fremtidens kommunikasjonsmetoder? Diskutér i forumet!

(Kilde: Modernmechanix.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen