3G-salget svikter

Økningen i salget av mobiltelefoner ser ikke ut til å ha noen ende. I april måned ble det faktisk solgt nesten dobbelt så mange mobiltelefoner som samme periode i fjor. Dette skyldes blant annet at Ola Nordmann klør i hendene etter å bytte ut den gamle telefonen sin med en kameratelefon.

Det er imidlertid ikke all ny teknologi som fenger like mye. Veldig få bryr seg for eksempel om tredjegenerasjons mobiltelefoni. I april ble det totalt solgt 163 671 mobiltelefoner i Norge. Knappe 1084 av disse var 3G-telefoner - altså under én prosent.

Lite valuta for pengene
Det er mer enn én grunn til dette. For det første er en gjennomsnittlig 3G-telefon langt dyrere enn en vanlig mobiltelefon. At det ikke akkurat flommer over av 3G-tjenester her i landet er heller ingen hemmelighet.

Ved å kjøpe en 3G-modell får man raskere internett og muligheten til videotelefoni. Utover dette finner man fint lite nytt hvis man sammenligner med en vanlig GSM-telefon.

Det kan nok allikevel tenkes at salget kommer til å stige når vi får litt flere telefoner inn i det norske markedet. Det samlede antall 3G-telefoner vi kan velge mellom i dag kan tross alt telles på én hånd.

PC-kort går som varm hvetebrød
Mens salget av 3G-telefoner går i sneglefart er situasjonen en helt annen når det kommer til 3G-kort for datamaskiner. NetCom solgte faktisk ut alle 3G-kortene sine knappe to måneder etter lansering. Folk er altså interessert i bærbart bredbånd - de vil bare ikke ha det på mobiltelefonen.

At NetCom opererer med fastpris på 3G-bruken kan nok også delvis legges til grunn for at kortene har blitt så populære. Å sjekke mailen i parken uten å måtte bekymre seg for verken tellerskritt eller hvor mye data man laster ned er nok en tiltalende tanke for mange.

Det er nok ikke helt usannsynlig at en veldig stor del av NetComs 3G-kunder tidligere satt med vanlige GSM- eller GPRS-kort i datamaskinen sin, noe som var både dyrt og umenneskelig tregt. Med 3G-kort kan man få en hastighet på opp til 384 kbps, slik at det til og med går an å lese avisen på nett uten å måtte vente i flerfoldige minutter på at bildene skal dukke opp.

I Sverige selges det 3G-telefoner i drøssevis. Her har de fått et skikkelig utvalg av både telefoner og tjenester, så det er ikke utenkelig at salget etterhvert tar seg opp også her til lands, når vi får et tilsvarende tilbud.

(Kilder: EE-bransjen, NetCom, Dagbladet)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen