3G-fart i GSM-nettet

EU går inn for å tillate at 3G-teknikken innføres i GSM-nettet. Resultatet kan bli en 3G-dekning som er identisk med dagens GSM-dekning, det vil si fra 90 til 100 prosents dekning i samtlige EU-land, melder det danske nettstedet Comon.

I Europa er 3G-operatørene i harnisk. De frykter at investeringer i hundremilliardersklassen skal bli verdiløse over natten, ettersom det vil være langt billigere å bygge ut 3G-fart i GSM-nettet enn det har vært - og er - å gjøre det i UMTS-nettet.

Telenor og Netcom er positive

I Norge er situasjonen en annen. Her er både myndighetene og mobiloperatørene vennlig innstilt til forslaget, men til gjengjeld står tekniske utfordringer foreløpig i veien for umiddelbar utbygging.

– Både vi og Samferdselsdepartementet er positive. Vi må bare finne en praktisk løsning. Dekning er veldig viktig i det vidstrakte Norge, sier seksjonssjef Jarl Fjerdingby i Post- og teletilsynet (PT) til digi.no.

I tillegg må PT ta hensyn til Hi3G, selskapet som eier, men foreløpig ikke har brukt den siste 3G-lisensen i Norge.

Bedre innendørsdekning

En viktig effekt av endringen vil være bedret innendørsdekning. I dag er det vanlig å oppleve dekningsproblemer på 3G-fronten innendørs, selv om du befinner deg like i nærheten av basestasjonen.

Mens EU-landene nå skal ta stilling til forslaget og norske myndigheter skal avklare frekvensutfordringene, er Frankrike og Finland allerede klare til å innføre 3G-teknologi i GSM-nettene fra høsten av.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen