3D-skjerm for mobil

Forskere ved japanske NEC Corporation har lenge jobbet med å få skjermer til å vise tredimensjonelle bilder. Arbeidet har båret frukter, og de siste årene har man lyktes i å utvikle tredimensjonale skjermer for både bærbare og stasjonære datamaskiner.

Konseptet som ligger til grunn er det såkalte 3D-stereo prinsippet. Ved å vise to forskjellige bildet til henholdsvis venstre og høyre øye lurer man hjernen til å tro at skjermen har dybde.

Dette er et kjent prinsipp, som både har blitt brukt i TV-sendinger og trykk. Tidligere har man imidlertid måttet bruke de klassiske 3D-brillene for å få frem effekten. NECs løsning kan betraktes med det blotte øye.


PC-skjermer har lenge hatt mulighet for å vise tredimensjonelle bilder

Neste mål har vært å ta teknologien til lomma, men dette har vist seg å være en hard nøtt. Med dagens teknologi har 3D-effekten gått på bekostning av oppløsningen, og skjermbildet har derfor ikke blitt skarpt nok på små skjermer. Dette har gjort det vanskelig å skape en realistisk 3D-effekt.

Nå har imidlertid NEC kommet opp med ny teknologi som skal løse problemet. Tidligere har man gjort en vertikal deling av hvert bildepunkt slik at det kan vise to bilder samtidig. Nå har man gått over til en horisontal deling, som gjør det mulig å holde en høy oppløsning på skjermbildet.

Skarpere enn en vanlig mobilskjerm
Skjermen til NEC klarer å levere en horisontal oppløsning på hele 470 punkter per tomme (ppi). Når skjermen viser et tredimensjonalt bilde halveres denne oppløsningen til 235 ppi. Da er den fremdeles skarpere enn en vanlig mobilskjerm, som typisk har en oppløsning på 180 ppi.

Den første prototypen av den nye skjermen ble vist frem for pressen på en asiatisk skjerm-messe i forrige uke. Denne hadde en størrelse på 2,5 tommer, som tilsvarer skjermene vi ser i dagens Symbian-telefoner, og kunne levere en oppløsning på 240 x 320 punkter.

De fleste tror at det enda er en stund igjen til 3D-skjermer vil gjøre sin entré i vanlige mobiltelefoner. Man sliter nemlig med å få skjermene til å være lyssterke nok, og dessuten vil de som sagt alltid tilby halvparten av oppløsningen man vil få med en tilsvarende 2D-skjerm.

Stadige fremskritt på skjermfronten gir imidlertid håp om at det ikke er så alt for lenge før vi spiller Snake i tre dimensjoner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen