Drakten til Iron Man ble lagd med en 3D-printer.

Teknofil 3D-printere revolusjonerer filmbransjen

Drakten til Iron Man ble lagd med en 3D-printer.

3D-printere revolusjonerer filmbransjen

Har fått stor betydning for filmproduksjonen.

3D-printere begynner å bli utbredt, men teknologien er foreløpig altfor dyr for vanlige forbrukere. Hollywood har derimot trykket 3D-printing til sitt bryst, og teknologien har begynt å få stor betydning for filmproduksjonene.

De billigste 3D-printerne kan bare fremstille fargeløse tredimensjonale objekter, som for eksempel brukes av arkitekter eller produktdesignere. Men de dyre modellene har etter hvert blitt så gode at de kan skape objekter som ser helt ekte ut på kinolerretet.

3D-printet jernmann

En av storfilmene som har tatt i bruk 3D-printing er Iron Man 2 fra 2010. Mye av innholdet i filmen er datagenerert, men i enkelte av scenene hadde de behov for å bruke en fysisk drakt. Denne ble produsert ved hjelp av 3D-printere.

En av fordelene her er at produsentene kunne bruke de samme digitale modellene fra de dataskapte scenene og overføre dem til 3D-printeren, som deretter lagde eksakte kopier. 3D-printere er basert på inkjet-teknologi og bygger det ferdige objektet lag for lag av plastikk eller tilsvarende.

Lysende fremtid

Kvaliteten har nå blitt såpass høy at det ikke lenger er mulig å se linjene mellom de enkelte lagene på modellen. Selskapet Objet Geometries selger 3D-printere der et enkelt lag har en tykkelse på bare 16 mikrometer. Det er én tredjedel av tykkelsen på et menneskehår.

3D-printere er også spådd en lysende fremtid i mange andre bransjer, og det er ventet at de til slutt vil bli så billige at alle etter hvert vil ha en i hjemmet – på samme måte som en datamaskin, TV eller vanlig printer.

(Kilde: CNET)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen