3D-printer skriver ut et helt hus

Teknofil 3D-printer skriver ut et helt hus

3D-printer skriver ut et helt hus

Lager store strukturer i full størrelse.

Enrico Dini er mannen bak Monolite UK – et selskap som satser på en 3D-printer ved navn D-Shape. Denne printeren skriver ikke ut verken dinosaurer, mat, bikinier eller kunstige kjever – men bygninger i full størrelse.

D-Shape er i stand til å skrive ut en bygning på to etasjer – med trapper, vegger, søyler, rør og alt – kun ved hjelp av vanlig sand og uorganisk bindemateriale. Det ferdige materialet skal likne på marmor og være overlegent materialer som stål.

Trenger ikke eksperthjelp

Den enorme 3D-printeren har et "dysehode" som beveger seg langs et mønster som er programmert fra før. Den spyler ut en kjemisk blanding på sand, slik at det begynner å stivne. Denne prosessen gjentas helt til alle vegger, støttebjelker og så videre er oppe.

Hele arbeidet er styrt av en datamaskin, slik at det ikke er nødvendig med spesialkunnskap for å drifte printeren. Det eneste som trengs er en digital designfil med såkalt dataassistert konstruksjon.

Raskere byggetid

Én D-Shape-modell klarer å lage rundt 2500 m2 i året, noe som tilsvarer rundt 12 bygninger med to etasjer. 3D-printingen bruker bare én fjerdedel av tiden i forhold til tradisjonelle byggemetoder.

Ferden har ikke vært enkel for Enrico Dini. Filmskaperne Jack Wake-Walker og Marc Webb er i ferd med å lage en dokumentar om prosjektet, og traileren til The Man Who Prints Houses kan ses på videoen nedenfor:


(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen