3D-mobilene kan gi deg hodepine

3D-mobilene kan gi deg hodepine

Forsker advarer mot mobiler som Optimus 3D og Evo 3D.

Mobilselskapene har allerede begynt å hoppe på 3D-bølgen i hopetall, og HTC og LG har begge nylig lansert hver sin 3D-telefon. Nå advarer imidlertid en øyelege mot langvarig bruk av de små 3D-skjermene, skriver Phone Arena

Får vondt i hodet

Hvis du har prøvd en av de nye 3D-telefonene vet du kanskje hva det er snakk om. Flere har merket at øynene fort blir slitne når man ser på de små 3D-skjermene, og at det fort kan lede til en liten hodepine. Dette er tydeligvis helt vanlig, forteller øyelegen Martin Banks, som nylig har gjort en undersøkelse publisert i Journal of Vision. Han fikk 24 voksne til å bruke 3D-telefoner, og oppdaget raskt at det var som verst for brukerne da de fokuserte på objekter i forgrunnen av 3D-bildet. Bilder i bakgrunnen var lettere for øye å hvile på, og var dermed ikke like vondt å se på.

Dette er det motsatte av det vi opplever i for eksempel kinosalen under 3D-filmer, da det er lettere å fokusere på ting i forgrunnen, mens det er bakgrunnen som er ubehagelig å se på. Banks skriver i sin rapport at langvarig bruk av slike små 3D-skjermer etterhvert kan føre til alvorlige øyeskader.

Vil ha mer data

Nå vil forskere at en ny undersøkelse skal gjennomføres - denne gangen inkludert yngre brukere og deres vaner. Grunnen skal være Nintendos nye håndholdte spillkonsoll Nintendo 3DS, som også tar i bruk en såkalt stereoskopisk skjerm.

Som vi alle vet er det flere 3D-mobiler på vei. Blant annet spekuleres det i en 3D-versjon av Samsung Galaxy S2, samt at HTC 3D EVO også er ment å komme på det norske markedet snart.

Vi venter spent på de kommende forskningsresultatene, men i mellomtiden får vi ta til takke med hva vi selv har opplevd. Vi merket ikke noen særlig hodepine da vi testet telefonen, men kanskje du har en annen opplevelse? Del dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

LES OGSÅ:Test av LG Optimus 3D

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen