3D-kamera på mobilen?

Sharps modul måler trolig ca 1x4 cm.
Sharps modul måler trolig ca 1x4 cm.

Modulen består av to kameraer, som i følge produsenten vil kunne filme med 720p(1280x720 piksler) oppløsning progressivt, men de har ikke opplyst om bildefrekvensen(fps) enda.

Normalt fungerer 3D-kameraer ved å sette sammen to separate bildestrømmer til én. Istedenfor 24 eller 30 bilder i sekundet må det altså gjøres opptak med 48 eller 60 bilder i sekundet for å kunne oppnå 3D-effekten. En relativt høy bildefrekvens å takle for mobile enheter, slik som mobiltelefonerer, når bildet i tillegg er i 720p oppløsning. Per dags dato er det kun et fåtall mobiler som kan filme med denne oppløsningen, og de har kun én bildestrøm fra én bildebrikke.

Sharp har implementert tre forskjellige bildeprosesseringsmetoder i enheten:

  • Fargesynkronisering, som samkjører farge og lysstyrke imellom kameraene.
  • Tidssynkronisering, som sikrer at de to bildestrømmene ikke har forsinkelser i forhold til hverandre når de settes sammen.
  • Optisk aksekontroll, som posisjonerer bildene for å oppnå 3D-effekten.

En annen utfordring med modulen vil være å vise den produserte videoen på de mobile enhetene. I 3D-TV-er blir normalt to bildestrømmer vist samtidig, men med korte mellomrom. Men den teknologien krever at seeren har på seg briller med polariserte glass, eller briller med aktive lukkere som sikrer at hvert bilde når frem til rett øye til rett tid, for å oppnå 3D-effekt.

De fleste går nok ikke med slike briller i baklommen, og Sharp, samt Hitachi og Toshiba, er derfor i ferd med å lage 3D-skjermer som ikke er avhengige av briller for å fungere. Istedenfor at bildet separeres av briller, så bruker disse en såkalt parallax barriere, som separerer bildene rett fra skjermen. Barrieren består av vertikale rader som forandrer bildet avhengig av hvor øyet befinner seg i forhold til skjermen. Teknikken er ikke ulik den som brukes på tegneserie- og filmcovere for å skape en holografisk 3D-effekt.

Forklaring av parallax barriere.
Forklaring av parallax barriere.

Modulen skal være ca 1x4 cm i størrelse, men Sharp har ikke sluppet noen offisielle fysiske mål enda. Produsenten vil starte og sende ut eksemplarer allerede i juli, men masseproduksjon settes ikke i gang før senere i år.

Les også: 3D-bilder uten briller

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen