3D-bilder uten briller

Etter mye venting har Fujifilm endelig sluppet sitt 3D-kamera, som i sin første utgave vil få navnet Fujifilm FinePix Real 3D W1. Vi skrev om det i forrige uke, da det ble klart at det var på vei til markedet, og sånn noenlunde hva prisen ble, men nå som det endelig er annonsert fra Fujifilms side vet vi atskillig mer om dette spennende produktet.

Kameraet får selvsagt to objektiver og to bildebrikker, siden det nødvendigvis må ta to bilder samtidig for å skape 3D-effekten som jo er hele poenget. Objektivene blir 3x zoom-objektiver som tilsvarer 35-105 mm i fullformat, med største blender f/3.7-4.2, og brikkene blir 1/2,3" CCD-brikker på 10 megapiksler hver. Skjermen på baksiden av kameraet blir noe uortodokse 2,8" (7,1 cm), med de vanlige 230000 bildepunktene, men det er verken størrelsen eller oppløsningen som er det spennende og banebrytende ved denne skjermen. Det som er langt mer interessant er selvsagt at den sitter på et 3D-kamera, og dermed selvsagt kan vise 3D-bilder.

En ting er hvordan bildene blir tatt for å skape en tredimensjonal effekt - den teknologien har i og for seg vært kjent lenge - men det som er gjennombruddet her er hvordan man kan vise slike bilder digitalt, og her har Fujifilm kommet opp med noe lurt.

Som illustrasjonen over viser baserer hele skjermkonseptet seg på at man vil få forskjellig innsynsvinkel på hvert øye, noe som på mange måter har vært et problem for produsenter av flatskjermer for kun få år siden. Fujifilm har imidlertid bevisst benyttet seg av denne effekten, og har i tillegg utviklet teknologi for å vise to bilder samtidig på en skjerm, hvert med forskjellig innsynsvinkel. På den måten vil hvert øye, såfremt de befinner seg i noenlunde riktig posisjon foran skjermen, se forskjellig bilde. derfra er veien kort til tredimensjonal effekt som ikke betinger briller eller annet ekstrautstyr. Fujifilm arbeider til og med med en metode for å skrive ut 3D-bilder på en rimelig måte, men som fremdeles beholder 3D-effekten!

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse

Man kan imidlertid også benytte kameraets to-i-ett-aspekt også på andre måter og til andre ting enn å fotografere i 3D. For eksempel kan man hvis man ønsker vanlige 2D-bilder for eksempel ta et vidvinkelbilde og et telebilde samtidig, ta et fargebilde og et svarthvittbilde i samme øyeblikk, eller ta ett bilde med lav ISO og ett med høy ISO på samme tid, dersom man er usikker på hva som vil gi best resultat. Dersom man ikke trenger 3D-effekten kan man med andre ord benytte seg av en slags digital helgardering, eller en helt ny og raskere form for bracketing, om man foretrekker det.

Mer informasjon om kameraet finner du på kameraets side i vår produktguide, på kameraets hjemmeside, og i Fujifilms brosjyre (NB! PDF på ca 10 MB).

Fujifilm Norge bekrefter overfor Akam at Fujifilm FinePix Real 3D W1 vil komme til Norge, men kan desverre ikke si noe mer om dato eller pris.

Men man må selvsagt kunne se bildene i 3D på en slags skjerm også, og derfor har Fujifilm i samme slengen lansert FinePix REAL 3D V1 Viewer, en digital bilderamme som foruten å kunne vise både film og vanlige 2D-bilder, kan vise bilder i 3D fra Fujifilms nye kamera. Den blir 8" stor og får en oppløsning på 800 x 600 piksler. Lysstyrken oppgis til 250 cd/m2, og den har støtte for minnekort av både Sd-type såvel som xD. I tillegg har den 512 MB innebygget minne, og støtter tilkobling via USB2.

Pris og tilgjengelighet på Fujifilm FinePix REAL 3D V1 Viewer er desverre ennå ukjent, men vi tar det for gitt at den vil komme i handelen her til lands, siden kameraet vil være å få kjøpt i Norge.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen