3 lover 2 Mbit/s

Danmarks foreløpig eneste 3G-operatør 3 oppgraderer innen utgangen av 2005 sitt nett til den såkalte HSDPA-teknologien (High Speed Downlink Packet Access). Det betyr at nettet går fra å kunne ha en maksimal hastighet på 384 kbit/s til en hastighet på opp til 2 Mbit/s.

Lanseringen skjer via en teknologi-oppgradering av det allerede eksisterende 3G-nettet, som nå skal utstyres med HSDPA-teknologi.

En billig oppgradering
HSDPA vil være en relativt billig oppgradering av mobilnettet. Dette hvis vi sammenligner med hva det kostet å oppgradere GSM-nettet til EDGE, som flere av de eksisterende selskapene har gjort i hele Norden.

Med lanseringen av 2 Mbit/s nettverk beveger 3 seg inn på et helt nytt marked, nemlig det egentlige bredbåndsmarkedet. Når mobilnettet kan levere tilkobling i hastigheter like høye som man kan få med en vanlig ADSL-linje, er det mange gode grunner til å skifte fra internett via telekabel til trådløst internett, som kan brukes overalt i landet.

- Med denne lanseringen vil vi gå fra kun å konkurrere med de øvrige mobilselskapene til også at konkurrere med de som tilbyr tradisjonelt bredbånd. Det er et tilbud som vil tiltale bedriftskunder og studenter som ofte er på farten og er avhengige av tilgang til internett, sier Jesper Weng administrerende direktør i 3

Han regner med at 3 innen sommerferien ha en dekning på eget nett i Danmark som kan sammenlignes med dekningen det danske GSM-nettet har i dag. Lanseringen av HSDPA vil være tilgjengelig i hele dette området.

- Vi vil ikke stoppe med å være pionerer i Danmark. Vi vil fortsette med å være de første med nye tjenester. Vi er det eneste selskapwr med et 3G-nettverk i drift, fra de andre 3G-lisensinnehaverne lar lanseringen av 3G-nettet vente på seg, sier Jesper Weng.

125.000 kunder ved årsskiftet
3 merker en gradvis økning i kundemassen og trafikken på 3G-nettet sitt. Innholdstjenester er et voksende marked for bedriften, og vil være en viktig del av satsingen fremover.

- Vi hadde ved årsskiftet 125.000 kunder i Danmark. Vi har en halv million nedlastinger fra 3Portalen per måned, som inneholder erotikk, nyheter, sport, musikk, spil og geografiske informasjon og over halvparten av våre kunder benytter innholdstjenestene vi tilbyr, sier Weng videre

3 regner med at kundene vil benyttes seg av flere tjenester når hastigheten økes. En hastighetsøkning gir muligheter for bedre overføring av tv bilder til mobilen og spilling mot hverandre online med mobiltelefonen vil bli en realitet.

- Konklusjonen må være at man ikke kan få for mye båndbredde på mobilnettene, og at forbruket stiger når båndbredden stiger, sier Jesper Weng.

Så er det bare å håpe at høye hastigheter på 3G-nettet vil smitte over til Norge også. Vi har hittil fått vite lite om hva 3 planlegger å gjøre i Norge, foruten at 3G-nettet deres skal være oppe og kjøre innen slutten av året. Om de vil ta med seg HSDPA-teknologien med det samme, er et åpent spørsmål.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen