3 åpner sitt norske nett innen 2005

Det har gått litt over ett år siden Hi3G kapret den tredje lisensen for å drive 3G-nett her til lands. Siden den gang har det vært mutters stille fra det Hong Kong-baserte selskapet, som i Norden opererer under navnet 3.

I mellomtiden har våre svenske, danske og britiske naboer fått boltre seg med selskapets 3G-tjenester i snart to år. Overføring av data i høy hastighet, videotelefoni, nedlastning av musikk på telefonen og mye mer.

Mange har spekulert i om 3 kun har kjøpt lisensen for å holde unna konkurransen, og at selskapet i virkeligheten aldri har ønsket å satse i Norge. At telekom-analytiker John Strand har spådd en satsing i Norge både nedenom og hjem, har ikke gjort saken bedre.

Nå har imidlertid selskapet fjernet enhver tvil om sine intensjoner. På fredag kunne en representant fra 3 fortelle pressen at de vil begynne byggingen av et nytt norsk mobilnett i begynnelsen av neste år.

På plass innen ett år
3 har ingen planer om å somle med utbyggingen. Operatøren slår på stortromma, og skal ha et nett oppe og kjøre i løpet av meget kort tid.

- Vi klarer ikke å få nettverket i gang i løpet av uker, men det vil heller ikke ta et helt år. I Danmark brukte vi 6-8 måneder, forteller selskapets sjef Shlomo Liran til DN.no.

Det betyr at 3 ikke vil ligge for langt bak sine konkurrenter på det norske markedet. Telenor vil lansere sitt nett mot slutten av året, mens Netcom har lovet å ha 3G-nettet sitt klart innen mars 2005. Om 3 begynner utbygging rett etter nyttår, kan selskapet ha nettet sitt klart allerede til høsten.

3 vil imidlertid kun tilby sine tjenester i deler av landet. Ifølge konsesjonskravene trenger mobilnettet deres kun å være brukende for 30 prosent av befolkningen. For å oppnå det trenger ikke selskapet dekke mer enn de tett befolkede områdene rundt Oslo-fjorden.

Hvilke geografiske områder som vil dekkes, eller når de vil dekkes, har 3 hittil ikke gitt noen uttalelser om.

Erfaren aktør
Det er liten tvil om at 3 har en hard oppgave foran seg. Netcom og Telenor har et solid grep om kundemassen sin, og vil i tillegg være ute med 3G-tjenester i god tid før konkurrenten får åpnet sitt nett.

Noe av det som kan telle positivt i 3s favør, er den lange erfaringen selskapet har med 3G. Godt over to år med erfaring i våre naboland har gitt selskapet en god idé om hva som fungerer og ikke fungerer av tjenester, og burde i tillegg skåne dem for eventuelle tekniske startproblemer.

Selskapet kan også hente ut store synergi-effekter fra andre land. 3 tilbyr allerede et vell av forskjellige tjenester, som lett kan rulles ut i norsk versjon. Selskapet tilbyr den dag i dag alt fra direktesendt UEFA-fotball og MTV-leverte musikkvideoer og Jackass til finansnytt fra IDG.

Operatøren har også vært svært aggressiv på prisgivingen sin, og har gått andre operatører rett i halsen når det kommer til priser og marginer.

For eksempel tilbyr 3 Sverige gratis videotelefoni og telefoni til alle kunder som ringer i eget nettverk.

De har også en spesiell prising, der de tilbyr fast prisede abonnement som inkluderer et visst antall minutter ringetid og et visst antall SMS.

Regnet opp mot andre svenske operatører, er 3 Sverige blant de aller billigste i landet. Om selskapet vil følge den samme prisstrategien her til lands, gjenstår å se.

Ett siste moment som skiller 3 fra konkurransen er deres eksklusive utvalg av telefoner. Operatøren selger i dag en rekke forskjellige 3G-telefoner fra LG, Motorola og NEC. Disse vil nok også være med til Norge.

Dersom du er interessert i hva 3 har å tilby, vil vi anbefale å ta en titt på operatørens oversikt over tjenester og oversikt over abonnement. Disse informasjonssidene burde gi en god pekepinn på hva vi har i vente.

Avhengig av Telenor og Netcom
Det som kan være et skår i gleden for 3 er roaming-avtalen de trolig tegner med Netcom eller Telenor. Operatøren er avhengig av å kunne tilby dekning i de deler av landet som ikke ligger i eget nett, og dersom Netcom og Telenor setter seg på bakbeina kan det bli en dyr affære.

Vi vil komme tilbake med løpende oppdateringer om 3 og deres satsing i Norge så snart mer informasjon måtte dukke opp.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen