33 TV-mobiler

Den siste tiden har det blitt skrevet mye om mobile TV-sendinger og striden om hvilke standarder som skal brukes. I Sverige er startskuddet i ferd med å gå for de første mobile TV-sendingene som tar i bruk DVB-H-standarden. (Mer om Sveriges planer for mobil-TV finner du i saken "Snart svensk mobil-TV".)

Noen land er imidlertid kommet mye lengre enn til startstreken. Ikke overraskende er det Asia som ligger foran resten av verden. I Korea startet de første mobile TV-sendingene for et drøyt år siden, og i dag har landets innbyggere muligheten til å velge mellom hele 33 forskjellige mobiltelefoner med TV-støtte. Blant produsentene som kniver om TV-titternes gunst, finner vi selskaper som Samsung, LG og Pantech.

- Det vi kan si sikkert er at alle mobiltelefoner kommer til å ha støtte for mobile TV-sendinger i fremtiden. Vi vet bare ikke riktig når enda, sier Kim Hyun-min, talsmann for Samsung til The Korea Times.

I Korea er det standarden DMB som gjelder. DMB sendes via det digitale bakkenettet, i motsetning til DVB-H, som trenger helt egne sendere. Under årets CeBIT-messe gjorde vi en minitest av mobil-TV. (Dette kan du lese mer om i saken "Dette er mobil-TV".)

Her i Norge er situasjonen en ganske annen. Vil du se på mobil-TV her til lands, må du benytte deg av 3G-nettene til Telenor eller Netcom. Det er foreløpig ikke avgjort hvilken standard som kan komme til å bli gjeldende i Norge, når ekte mobil-TV en gang blir en realitet. I følge NRK vil det bli veldig dyrt å satse på svenskenes favoritt, DVB-H, i et land som Norge. På den annen side har Nokia bestemt seg for å kun produsere mobiltelefoner med støtte for DVB-H. Dermed er det fare for at mange Nokia-elskere rett og slett vil droppe å se på mobile TV-sendinger hvis DMB blir den gjeldende standarden.

(Kilde: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen