32 GB minne på vei

Samsung kunne i dag vise frem verdens første NAND Flash-minnebrikke på 32 GB. Minnebrikken, som i første omgang er ment å være en harddisk-erstatter i bærbare datamaskiner, ble presentert for en samlet Taiwansk IT-bransje, som så å si står for mesteparten av den globale produksjonen av bærbare datamaskiner.

Med 32 GB minnekapasitet krysser Samsung den magiske minnegrensen som det så langt har vært mellom Flash-minne og vanlige harddisker. Det er ikke mange år siden de fleste bærbare datamaskiner var utstyrt med harddisker på 20 GB, og flere av dagens harddiskbaserte mp3-spillere har mellom fem og 30 GB minne. Men nå kan det altså se ut til at Flash-minne vil overta dette segmentet.

Grunnen til at Flash-minne er å foretrekke fremfor vanlige harddisker, er at strømforbruket er imponerende 95 prosent lavere. Grunnen til det er at vanlige harddisker er mekaniske lagringsmedium som bruker mye strøm på å holde bevegelige deler i gang, mens Flash-minne kun består av transistorer og kondensatorer som lagrer filer uten noen som helst mekanikk.

I tillegg kunne Samsung under presentasjonen vise til at Flash-minne også er langt raskere enn vanlig minne. Selskapet hevder for eksempel at Flash-minne kan laste data tre ganger raskere enn en vanlig harddisk og skrive data 1,5 ganger raskere.

Hittil har Flash-minne stort sett vært brukt i mobiltelefoner, kamera og mp3-spillere, og har hovedsaklig blitt solgt som eksterne kort. Mange analytikere har spådd at Flash-minne etterhvert vil finne veien også til bærbare datamaskiner, og dagens presentasjon fra Samsung bekrefter dette. Samsung er verdens største produsenter av NAND Flash-minne, og hvis først det koreanske storselskapet velger å lansere Flash-harddisker for bærbare datamaskiner, så er det nok bare et spørsmål om tid før øvrige selskaper vil følge etter.

Microsoft har lenge vist interesse for muligheten til at de minste bærbare datamaskiner i fremtiden kun eller delvis benytter NAND-Flash under maskinoppstart. Microsofts nye operativsystem Windows Vista vil ha støtte for bruk av Flash-minne under oppstart, og det er derfor duket for at Samsungs ønske om Flash som alternativ til harddisk blir en realitet.

Selv om Samsung ikke kom med noen informasjon om selskapets nye NAND Flash-brikke også skal finne veien til minnekort, så har selskapet tidligere uttalt at de i løpet av 2006 vil slippe minnekort med lagringskapasitet på opptil 32 GB. Hva slags minnekort det isåfall vil være snakk om er ikke kjent.

Med 32 GB vil en kunne lagre opptil 8000 mp3-låter, forutsatt at hver låt er på fire MB. En vil også kunne lagre rundt 20 filmer i DVD-kvalitet.

I første omgang vil minnebrikken hovedsaklig brukes i såkalte SSD-disker (Solid State Disk), og anvendes på bærbare datamaskiner. Men som Samsung i fjor høst ga et hint om, så vil minnebrikkene mest sannsynlig dukke opp som vanlige minnekort etterhvert.

Når dette vil bli aktuelt er usikkert. Samsung nevnte ingen tidsrammer under lanseringen i dag, og dermed er det usikkert når i år vi vil se de første Flash-brikkene på 32 GB. Prisen ble heller ikke nevnt, men vi ville blitt svært overrasket om dette prismessig er noe mannen i gaten kan belaste kontoen med.

(Kilder: Hardware, Regs Hardware, Gizmodo, Samsung)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen