Test

3:10 to Yuma

Den fattige bonden og krigsveteranen Dan Evans sliter med jordlappen sin. En skjebnesvanger natt brenner låven, påsatt på grunn av en manglende gjeldsbetaling. Med en vakker kone og to unge gutter er fremtidsutsiktene med ett satt på hardprøve. En morgen Evans og hans to sønner er ute og gjeter kyrne sine kommer de over et angrep på en postvogn. Den lovløse og ettersøkte seriekriminelle Ben Wade og kompani står bak, og på åstedet tar Wade ifra Evans og gjengen hestene. De møter også den aldrende dusørjegeren Byron McElroy, og snart har våre helter rapportert til landsbysheriffen hvem som står bak.

Krigsveteran og skarpskytter Dan Evans med trøbbel i sikte.
Krigsveteran og skarpskytter Dan Evans med trøbbel i sikte.

Ikke lenge etter blir skurken lagt i jern og Evans, også en glimrende skarpskytter, blir tilbudt en sum penger for å bistå hans fangetransport – destinasjon neste dags 15:10-tog fra Contention til dødsfengselet i Yuma. En nervepirrende reise tar til med Wades beryktede gjeng etter dem, nå ledet an av den komplette gale rebellen Billie Prince.

Westernsjangeren tilbake i et drivende jag

Det skal vise seg at Wade blir svært vanskelig å ha med å gjøre der han diver sitt psykologiske og strategiske spill – og fangetransportfølget skal få store problemer med å holde kustus på rakkeren. Den ville ferden mot Contention med Prince hakk i hæl, skal vise seg å bli et blodig og drivende jag uten like.

Westernsjangeren har kanskje ligget død i en del år – det er lenge siden Clinterns glansdager på prærien, men med en film som "3:10 to Yuma" er den definitivt tilbake. Her har vi å gjøre med edle helter og farlige forbrytere, uredde for skitt under neglene og dramatiske blodsutgytelser, kun overgått av evnen til å holde sin ære høyt hevet. Alt sammen i ramsalte cowboyklær og grandiose bilder.

Beryktede Ben Wade (til høyre) og hans gale og triggerhappy medhjelper Billie Prince.
Beryktede Ben Wade (til høyre) og hans gale og triggerhappy medhjelper Billie Prince.

Utmerket skuespill

Historien er like god som den er enkel. Vi følger fangetransporten i spenning, uten helt å kunne finne ut hvem vi skal holde med, forbryteren Wade og gjengen hans, eller den stae bonden Evans der han kjemper for sitt livsgrunnlag. Med skuespillerne Christian Bale som ærverdige Evans, Russel Crowe som forbyteren Wade, og Peter Fonda som gamlingen McElroy er vi allerede sikret en velspilt westernthriller, men det er nykommeren Ben Foster i rollen som Billie Prince som imponerer mest. Han leverer et bilde av en uforutsigbar, utspekulert, voldelig og forstyrret triggerhappy forbryter perfekt, han alene er stor nok grunn til å se filmen. Vi har ganske enkelt med en av Hollywoods store skuespillerhåp å gjøre, og med westernsjangeren på opptur er det sannsynlig han vil bli en gjenganger på den mørke siden av præriens solsvidde sletter.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

"3:10 to Yuma" setter standarden for noe som forhåpentligvis blir en ny periode for god western, og en videreføring av den klassiske kampen mellom godt og ondt. Filmen er nok ikke av de største, historien er litt for knapp og det hadde vært spennende å se noen flere tråder spunnet ut av handlingen. Allikevel er den så konsis og lekkert utført at man sitter igjen med et smil og aldri så lite adrenalinkick der man går ut av kinosalen. "3:10 to Yuma" anbefales på det varmeste, men med håp om at flere regissører tar utfordringen og går i duell for kampen om å lage den perfekte western.

3:10 to Yuma   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen