30 prosent hater mobilen

Det prestisjetunge Massachusetts Institute of Technology spør hvert år folk om hvilke oppfinnelser de ikke kan leve foruten. Lemelson-MIT Invention Index måler folks holdninger til oppfinnelser og teknologi. I november ble undersøkelsen gjennomført for åttende år på rad. 

Mobil mest avskyelig
1000 voksne og 500 tenåringer ble spurt hvilken oppfinnelse de hatet mest, men som de ikke kunne klare seg uten.

30 prosent svarte mobiltelefon! Vekkerklokker kom på andreplass med 25 prosent, tett fulgt av TV-er med 23 prosent. På de neste plassene kom barberhøvler med 14 prosent, fulgt av mikrobølgeovner, datamaskiner og telefonsvarere.

Positive og negative sider
- Mobiltelefonen øker produktiviteten på jobben, og gir mennesker muligheten til å stå i forbindelse med hverandre. Det er positivt at den bringer mennesker nærmere hverandre. Ulempen oppstår når de vil være alene, sier Merton Flemings som leder Lemelson-senteret.

- Folk misliker mobiltelefoner fordi de føler seg bundet til dem eller blir irritert når andres telefoner ringer på restauranter og i kinosaler, sier Flemings.

Dingser med sosial intelligens
Forskeren Stefan Marti ved MIT Media Lab mener at problemer er til for å løses:

- Vi utforsker hvordan slike innretninger kan utstyres med sosial intelligens, slik at de vet hva eieren ønsker at de skal gjøre og ikke gjøre, uten at de eieren først må gi dem beskjed, sier Marti.

95 prosent av de voksne som deltok i undersøkelsen synes at oppfinnelsene totalt sett hadde forbedret deres livskvalitet. 

Tenåringer elsker e-post
Undersøkelsen tok også for seg betydningen av e-post, talepost, bank- og kredittkort.

Amerikanske tenåringer var klart positive til e-post (81 prosent) og talepost (71 prosent). Blant de voksne var det 59 prosent som syntes at e-post hadde gjort livet lettere, mens 58 prosent vendte tommelen opp for talepost.

Bare 32 prosent av tenåringene syntes at bank- og kredittkort gjorde tilværelsen enklere, 26 prosent var negative, mens 39 prosent syntes de gjorde livet både enklere og vanskeligere. Blant voksne var halvparten positive.

 


 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen