300 Mbps trådløst fra Linksys

[object]
Klikk for større bilde

300 Mbps-utstyret som blir rullet ut av de fleste større produsenter av trådløst nettverksutstyr er basert på den foreløpige 802.11n-standarden. Den endelige versjonen av standarden forventes å bli ferdigstilt i løpet av slutten av dette året, men da med overføringshastigehter opp mot 600 Mbps.

802.11n-standarden benytter seg av en moderne antenneteknologi kalt MIMO (Multiple Input, Multiple Output) som skal sørge for den ekstra ytelsen. Vi har tidligere sett på MIMO-utstyr med overføringshastighet på 108 Mbps, ikke bare var ytelsen god, men rekkevidden var også bedre enn standardprodukter basert på 802.11g (54 Mbps).

En av de andre nye egenskapene ved 802.11n-standarden er at kanalbredden er doblet til 40 MHz (lik SuperG), noe som fører til at det kan være maks to samtidige nettverk i ett område i 2,4 GHz-båndet. Bakoverkompatabiliteten til 802.11b og g skal også være til stede på 802.11n-produktene.

Nye Linksys-produkter

De nye Linksysproduktene er i første omgang WAG300N, WRT300N og WPC300N. Den første er en gateway med ADSL-modem og en veiledende pris på 1910 kr. WRT300N er en trådløs router som kan brukes til de fleste bredbåndstilkoblinger med et vanlig nettverksgrensesnitt. Prisen på WRT300N er satt til 1415 kr. WPC300N er det siste produktet i første omgang, som er et PCMCIA-adapter til bærbare maskiner. Prisen på dette adapteret er 1130 kr. Alle disse tre produktene skal være tilgjengelig her til lands i løpet av mai.

Sikkerhetsfunksjonene i disse nye produktene støtter ikke overraskende WEP- og WPA-kryptering. I tillegg støtter routerne RADIUS-autentisering. Det sies derimot ingenting om hvilken overføringshastighet de fire nettverksportene har, så vi antar at disse er 100 Mbps.

Det er viktig å være klar over at trådløse nettverk er i halv dupleks-format og at de 300 Mbps som er oppgitt er et teoretisk tall. Tidligere har det vært vanlig at den reelle ytelsen er litt under halvparten av det som er oppgitt under optimale forhold. Det vil si at om man både sender og mottar data så fort det trådløse nettet klarer, antar vi at man oppnå rundt 130-150 Mbps i reell ytelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen