3,4 Mbps i 3G-nettet

Vi venter enda på at Telenor og Netcom skal lansere 3G-nettene sine. Og allerede før disse nettene har åpnet har produsentene begynt å vise frem fungerende 3,5G-teknologi, som er neste skritt på veien.

Den nye teknologien har fått det kryptiske navnet HSDPA, og skal være en forbedring av UMTS-teknologien som brukes i dagens 3G-nett. Operatører kan oppgradere sendemastene sine med teknologien for å øke hastigheten i mobilnettet, på samme måte som de har gjort med EDGE.

Hastighetene i HSDPA-nett skal være svært høye. Ericsson har demonstrert hvordan man allerede to år frem i tid kan nå hastigheter på 3,4 Mbps. Vi snakker altså om en ti ganger økt hastighet i forhold til den vanlige 384 Kbps hastigheten man kan oppnå i dagens nett.

Nokia har vært litt mer moderat i anslagene sine, og har oppgitt 2 Mbps som høyeste hastighet med HSPDA - avhengig av dekningsforhold og lignende. Nå ser det imidlertid ut som om Ericsson har funnet frem til en bedre og mer effektiv bruk av teknologien.

Om teleoperatørene fatter interesse for HSPDA, kan vi i løpet av de neste årene få trådløst bredbånd i store deler av kongeriket. Det betyr at man vil kunne gå på internett i høy hastighet fra både mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og annet mobilt utstyr.

På markedet i slutten av 2005
Ericsson og Nokia regner ikke med å begynne å selge den nødvendige maskinvaren og programvaren til mobiloperatørene før i 2006. Siden må teknologien testes ut før den kan lanseres kommersielt.

Siemens ligger imidlertid et hakk foran sine konkurrenter, og har lovet å ha flere HSDPA-nett oppe allerede i fjerde kvartal av 2005. Noe av årsaken til dette er at selskapets 3G-utstyr allerede er klargjort for HSPDA, og at operatørene derfor kun trenger ny programvare i basestasjonene sine.

Forhåpentligvis vil også de første telefonene med HSDPA-støtte dukke opp på samme tid som operatørene tar i bruk teknologien i nettene sine.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen