2 x kamskjell

Siemens startet hardt på CeBIT i går, og lanserte to telefoner med megapikselkamera, samt sin første UMTS-telefon. I tillegg viste den tyske produsenten frem to telefoner med den populære kamskjells-utformingen: CF75 og CL75.

CF65 har fått et utseende som ikke minner rent lite om Samsungs E700, noe som ikke akkurat er negativt. Telefonen veier 91 gram og har dimensjoner på 9,4 x 4,7 x 2,2 cm. Denne enheten kan altså ikke kalles direkte liten, men er heller ingen kjempe.

Middels bra skjerm
Telefonens innvendige skjerm er av typen STN, som er en av de mest strømvennlige skjermtypene. Til gjengjeld har STN-skjermene mindre skarpt bilde og blassere farger enn de dyrere TFT-skjermene.

Oppløsningen på skjermen er på 128 x 160 punkter, altså samme oppløsning som de to tidligere kamskjellsmodellene SF65 og CFX65. Fargedybden er på 65.000 farger.

Den utvendige skjermen til telefonen er også av typen STN, og har en oppløsning på 96 x 64 punkter, samt en fargedybde på 4096 farger.

CF65 har også blitt utstyrt med et integrert kamera med VGA-oppløsning. Dette betyr at man kan ta bilder med en oppløsning på opp til 640 x 480 punkter. Etter megapikseltelefonenes inntreden på markedet vil vi dessverre tro at VGA-kameraene blir litt vel svake for de fleste.

4 MB minne og USB 2.0 - hva er vitsen?
På den positive siden tar disse bildene forholdsvis liten plass, noe som gjør at telefonens noe beskjedne minne på 4 MB burde holde til forevigelser av selv de mest underfundige kvelder.

For å overføre bilder og annen data til vanlige datamaskiner må man enten bruke den infrarøde porten eller datakabel, ettersom telefonen ikke har blåtann-støtte. Det faktum at telefonen har støtte for USB 2.0 gjør at man teoretisk sett kan overføre data i hastigheter på opp til 480 MB/s, noe som er flere ganger raskere enn blåtann.

Hva man skal med så høye overføringshastigheter i en telefon som ikke har mer enn 4 MB minne er en annen sak.

Av annen trådløs teknologi kan vi nevne trippelbåndsstøtte, noe som gjør at man trygt kan ta med seg telefonen til den andre siden av Atlanteren. EDGE er også på plass, noe som til en viss grad kompenserer for manglende UMTS-støtte. EDGE åpner for en overføringshastighet på opp mot 200 Kbps.

Ellers kan vi nevne at telefonen har støtte for Java MIDP 2.0, noe som gjør telefonen i stand til å kjøre de mest avanserte Java-applikasjonene.

CF75 skal etter planen være å finne i butikkhyllene allerede i juli i år. Prisen er ennå ikke offentliggjort, men vi vil tippe at den kommer til å ligge et sted mellom 1500 og 2000 kroner.

CL75 - Kvinnens beste venn
Den andre kamskjellstelefonen er et konsept vi har sett før fra det tyske konsernet - nemlig en mobiltelefon spesielt laget for jenter.

Siemens CL75 er en lekker liten sak, som med dimensjoner på 8,7 x 4,4 x 2,3 cm, og en vekt på 90 gram glir inn i samme størrelsesklasse som CF75.

Skjermen til telefonen har en oppløsning på 128 x 160 piksler, samt en fargedybde på hele 262.000 farger. Når vi legger til at skjermtypen her er TFT, er det liten tvil om at denne telefonen leverer et knivskarpt bilde.

Integrert sminkespeil og dugbart minne
Den utvendige skjermen er heller ikke tapt bak en vogn. En oppløsning på 96 x 64 punkter og en fargedybde på 65.000 farger er nesten i meste laget for en utvendig skjerm. - Som Siemens selv sier det: Slå på kameraet og se inn i skjermen, så har du et ypperlig sminkespeil.

Kameraet kan ta bilder med en oppløsning på opp til 640 x 480 punkter. Det er også muligheter for å ta opp videoklipp. Digital zoom er også på plass, men dette er en funksjon som stort sett bare forverrer bildekvaliteten.

Minnekapasiteten på 11 MB er heller ikke den verste vi har sett, og kommer godt med når man har glemt det vanlige kameraet når man er på en to ukers ferie.

Telefonen har verken fått UMTS eller EDGE, og kan dermed ikke kalles noe lyn når det kommer til surfing på nettet. Til gjengjeld finner man den raskeste versjonen av GPRS, som åpner for å laste ned data i hastigheter på opp til 53,6 Kbps. Dette er omtrent en fjerdedel av hastighetene man får med EDGE.

Telefonen har støtte for trykk-og-snakk, som betyr at man kan bruke enheten som en vanlig walkie-talkie. Dette hjelper imidlertid ikke i Norge, der ingen av operatørene har støtte for denne teknologien ennå.

For å overføre bilder og lignende til en vanlig datamaskin, kan man enten bruke IR-porten, eller kjøpe en datakabel. CL75 kan imidlertid ikke skilte med USB 2.0, så overføringen tar lenger tid enn med CF75.

Telefonen er forventet på markedet i løpet av andre kvartal i år, og vil sannsynligvis koste mellom 2000 og 2500 kroner. Telefonen vil i første omgang bare komme i en farge, men i kjent Siemens-stil er det selvfølgelig planlagt Limited Editions av modellen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen