2 terabytes på et SD-kort

Slik kan et SDXC-kort komme til å se ut.
Slik kan et SDXC-kort komme til å se ut.

Den opprinnelige SD-standarden støttet maksimalt 2GB, og det ble fort for lite. Derfor fikk vi, for noen år tilbake, SDHC-standarden, som har samme grensesnitt og formfaktor, men som støttet opp til 32GB. Nå ser vi at vi nærmer oss den grensen også, og SD Association har derfor jobbet med en ny standard.

Den nye standarden, SDXC, er ikke offisiell ennå, men  den skal visstnok komme i første kvartal i år. Det vi vet er at den vil støtte kortstørrelser opp til 2 terabytes, og at overføringshastigheten vil bli høyere enn i dag. Det siste er vel svært lite overraskende. Kortet skal bruke exFAT filsystem.

For å gi et inntrykk av hvor mye 2TB egentlig er, er det nok til 100 HD-filmer eller 17 000 høyoppløselige bilder. Det er med andre ord fortsatt lite behov for så store kapasiteter. Den høyere hastighen vil kunne gi bedre seriebildefunksjon på stillbildekameraer.

Men vi må huske at dette er begrensningene i standarden. At standarden støtter kort på 2TB betyr ikke at vi i første kvartal i år vil se kort med denne kapasiteten. Det er ennå ingen som vet hvordan man skal få plass til så mye på ett kort. Men den dagen noen evt. finner det ut, er det bare å putte det rett inn i et SD-kort.

Det vi derimot ser, er at 32GB snart ikke er nok, og at man alltid ønsker seg høyere hastigheter. Derfor er det bra at SD Association kommer med en ny standard, slik at kameraprodusenter og andre kan forberede produktene sine og gjøre dem kompatible med framtidige SDXC-kort.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen