2 Mb/s uplink på Samsung-mobil

2 Mb/s uplink på Samsung-mobil

Dette er opp til 30 ganger raskere enn dagens maksfart i norske UMTS-nett, og åpner for tjenester som live video-streaming fra mobil til mobil.

Mens norske operatører fremdeles sitter på HSPA-gjerdet går utviklingen rundt om i andre land bokstavelig talt i ekspress-fart. 125 mobiloperatører i andre land har alt utrullet eller bestilt HSDPA-oppgradering for sine 3G-nett.

Sør-Korea har lenge vært et av verdens to ledende mobilmarkeder (sammen med Japan) og har forlengst rullet ut HSDPA, som gir nedlastingshastighet på opp til 3,6 Mb/s.

Up/Down
Forkortelsene står for High Speed Downlink/Uplink Packet Acess, og er en oppgraderinger av 3G-standarden UMTS (også kalt WCDMA) for å øke datahastigheten.

Selv om svenske tester av HSDPA-tjenesten til operatøren 3 viser at man sjelden oppnår mer enn 2 Mb/s i nedlasting, og oftest en del mindre, er HSPA en utvikling som mange mobiloperatører tror på, også fordi dette gjør mobiltelefonen til et reelt bredbåndsmodem.

UMTS har en makshastighet på 384 kb/s downlink og 64 eller 128 kb/s uplink, så HSPA, som er samlebetegnelsen på både opp- og ned-standarden, er en mangedobling av datafarten i 3G-nettet.

Video
Under ITU Telecom World 2006, som nå pågår i Hongkong, har Samsung i demonstrasjoner av sin nye mobil vist at de lovte hastighetene (hhv 3,6 og 2 Mb/s) kan oppnås i praksis.

Anvendelsesmulighetene er mange, som for eksempel FTP-overføring og live videostreaming. Når YouTube og andre nå gjør sitt inntog på mobilen er videostreaming en tjeneste som kan bli interessant.

Datafarten er også relevant for musikkopplasting: Samsung hevder fem mp3-spor kan lastes opp på ett minutt med HSUPA.

Klar for Europa
Samsung sier de skal få HSUPA-mobilen på det europeiske marked i 2007, og Orange har alt meldt sin interesse.

I Norge får vi vente til Telenor eller NetCom oppgraderer sitt nett. Ingen av dem har til nå satt noen dato, men ser an utviklingen i 3G-trafikken generelt, som nå angivelig skal være økende.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen