Test

2 Days in Paris

Marion fra Paris og Jack fra New York er to trendy og velutdannete 35-åringer. De har vært sammen i to år. Vanligvis bor de i New York, men denne sommeren drar de på to ukers ferie i Venezia, "for det er dit alle kjærester reiser". På vei tilbake til USA stopper de i Paris hos Marions foreldre. Jack kan ikke fransk og få av Marions familie og venner snakker engelsk, så kommunikasjonsproblemene starter med en gang de ankommer. Marion har også flere eks-kjærester i Paris, og det viser seg at Marion og Jack kanskje ikke kjenner hverandre så godt som de trodde.

Franske Julie Delpy har spilt i film siden hun var fjorten, og studert både skuespillerkunst og regi. Denne gang står hun for både manus, regi og den ene av hovedrollene. Delpy er kanskje mest kjent for sin medvirkning i filmene "Before Sunrise" og "Before Sunset", som handler om en ung fransk kvinne som møter en ung amerikansk mann i Europa. De to tilbringer noen timer sammen, hvor de utveksler tanker om livet, kjærligheten og fremtiden, før de resignert drar hver til sitt. "2 Days in Paris" viser hva som kunne ha skjedd om Delpys rolle i "Before Sunset" hadde tatt med sin amerikanske kjæreste hjem til foreldrene i Paris.

Marion og Jack har, som alle par, en spesiell form for humor seg i mellom
Marion og Jack har, som alle par, en spesiell form for humor seg i mellom

Følelser og dialog

Mannen bak "Before Sunrise" og "Before Sunset" er Richard Linklater ("A Scanner Darkly", "School of Rock"), pratefilmregissøren over alle pratefilmregissører. Delpy har lært mye av Linklater, men vinkler rollefigurene sine mer mot følelser og filosofering, og mer mot dialog enn mot monolog. Hun er også mer opptatt av familie og viser et humoristisk portrett av en kunstnerfamilie i Paris, og de utallige kulturforskjellene mellom franskmenn og amerikanere. Samtidig er situasjonen og komedien allmenngyldig. Hvem føler seg ikke beklemt når de møter svigerfamilien for første gang? Eller når man tilfeldigvis møter sin kjærestes eks-kjæreste på restaurant og hun begynner å krangle høylytt med ham?

"2 Days in Paris" har også en helt spesiell form for humor, som minner om Woody Allen, Richard Linklater og Jim Jarmusch’ skjelmske skråblikk,. Likevel er den her mørkere og mer surrealistisk. Samspillet med Adam Goldberg (han har for det meste spilt i amerikanske tv-serier, men hadde en rolle i "Zodiac") som den amerikanske kjæresten, er fantastisk realistisk og troverdig. Delpys forelde, Marie Pillet og Albert Delpy, spiller Marions mor og far, og er både skremmende og morsomme.

Det er ikke alltid like lett å være på besøk hos svigerforeldrene
Det er ikke alltid like lett å være på besøk hos svigerforeldrene

Sammensatt kvinneportrett

Delpy tar flere pinlige situasjoner helt på kornet, så man ler høyt av. Best av alt, hun har også laget en kvinneskikkelse som er herlig tvetydig og sammensatt. Marion er noen ganger aggressiv, sarkastisk og usikker, og andre ganger intelligent, innsiktsfull og yndig. Kanskje må det en kvinnelig regissør til for å få frem et så realistisk og interessant kvinneportrett.

Det blir mye prat og handlingen går litt i stå mot slutten, men Delpy runder det hele fint av med en følsom og optimistisk finale. Moderne og sarkastiske 35-åringer til tross, franske eller amerikanske, kvinner og menn har de samme ønskene og utfordringene til kjærligheten.

Filmteknisk tar Delpy i bruk både fotografier, fotomontasjer, tilbakeblikk, voiceover og håndholdt kamera. Det gir filmen et flott særpreg og føles både moderne og selvsikkert lekent.

Konklusjon

"2 Days in Paris" er en film som handler om han og henne en stund etter at de først møttes. Julie Delpy har laget et ekstremt tidsriktig portrett av mannen og kvinnen, men også en film som sier noe allmenngyldig om kjærligheten og seriemonogamien. Det blir mye snakk, men filmen når likevel i mål med dynamikken i behold. Delpy leverer en særegen og innovativ historie, som kombinerer mye godt fra både europeisk og amerikansk film.

2 Days in Paris   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen