2 av 3 telefoner vil få TV

Texas Instruments har i disse dager gått ut i pressen for å erklære sin fulle tiltro til fjernsyn på mobiltelefonen. Med utgangspunkt i den tekniske utviklingen vi ser i dag tror selskapet at så mye som 70 prosent av alle mobiltelefoner som selges i 2006 vil ha mulighet til å ta inn digital TV.

Selskapet er ingen lettvekter i bransjen, men står tverimot bak et flertall av prosessorene og grafikkbrikkene i dagens mobiltelefoner og håndholdte. Det er med andre ord all grunn til å ta konsernets spådommer på alvor.

Selskapet har utviklet en ny mobilkomponent med kodenavnet 'Hollywood', som rommer alt man trenger for å ta inn TV-signaler på mobiltelefonen på en eneste brikke. Dette har tidligere krevd tre forskjellige brikker - én brikke for mottak, én for demodulering og én for dekoding.

Det å kun forholde seg til én brikke gjør det mye enklere og rimeligere for mobilprodusenter å integrere brikken i mobiltelefonene sine. Det burde også sørge for at løsningen ikke blir så plasskrevende.

Lover høy bildekvalitet
Texas Instruments har valgt å satse på to av åpne standardene i markedet; dene europeiske DVB-H standarden og japanske ISDB-T. Man tror at disse vil ha størst aksept i markedet, og blant andre Nokia har allerede begynt å prøve ut førstnevnte teknologi i sine prototyper.

Et viktig kjennetegn ved de to teknologiene er at de ikke bruker mobilnettet, men derimot krever et helt eget sendenett. Dette betyr større kostnader for TV-stasjonene, men har også en rekke tekniske fordeler.

TV-sendingene vil nemlig holde en mye høyere kvalitet enn man kan få til over mobilnettet. Ifølge Texas Instruments kan man forvente seg bilderater på opp til 20-30 bilder per sekund, mens tradisjonelle løsninger som baserer på mobilnettet begrenser seg til 1-15 bilder per sekund.

I tillegg vil direktesendt digital-TV romme en rekke nye tjenester. For eksempel vil man ha egne menysystemer for å bla rundt i innholdet til TV-stasjonene. Man vil også kunne få på plass Pay Per View løsninger, der man betaler for å se innhold som sportskamper, spillefilmer og lignende.

Tror på lansering i 2006
De første utprøvingene av digital TV på mobiltelefonen har allerede startet, både her i Europa og i Japan og Sør-Korea. Texas Instruments tror at ferdige kommersielle produkter vil være tilgjengelige i 2006, og at de fleste nye telefoner vil ta fått støtte for teknologien allerede året etter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen