25 dager 250 tips

10 tips som holder datamaskinen din frisk

 

På samme måte som alt annet er det greit å ha en del regler og faste ting som gjøres med dataskinen din. Her er noen korte tips som vil gjøre at både du og maskinen får et langt lykkelig liv sammen.

1.
Ikke slå av maskinen din uten at operativsystemet har slått seg av. Trikset med å holde av-knappen inne til maskinen slår seg av er en ekstremt dårlig idé. Dette kan føre til at hardiskene din går fløyten fordi lesehodet kommer borti platene i disken.


2.
Kjør backup av viktig filer så often som mulig. Bruk en dvd-brenner til å brenne dem på. Ha minst to kopier av denne disken og oppbevar dem på et sikker sted. Bruker du harddisker til å ta backup så husk at også disse kan gå i stykker så ha to av disse også. Er det svært viktige data så husk at brenner huset så brenne dvdene i bokhyllen opp sammen med det. 

3.

Skan disken og defragmenter den gjevnlig. Gjerne en gang i måneden. Alle maskiner trenger en liten sjekk med jevne mellomrom, på denne måten holder den seg frisk lenger.


4.
Bruk antivirusprogram. Dette er noe du virkelig trenger hvis du vil at maskinen skal holde seg frisk og rask. Dette sparer deg for mye elendighet. 

5.
Bruk en brannvegg. Denne vil hjelpe til med å hindre at maskinen din blir brukt av andre eller at noen legger igjen ting du ikke vil ha.

6.
Hold minimum 100MB av harddisken din fri (den disken operativsystemet befinner seg på). Fyller du den helt vil du oppleve at maskinen kan gå ekstremt tregt .

7.
Ikke ha en hel haug med programmer som starter automatisk når maskinen slås på. Start dem heller manuelt når maskinen er oppe og kjører. Antivirusprogammer er et unntak.

8.

Ikke slett programmer du har lastet ned eller kjøpt på nettet. Alle maskiner trenger en formattering før eller siden og da er det greit å ha programmene du har betalt gode penger for eller brukt lang tid å lete etter på et sikkert sted.


9.
Ikke dra ut eksternenheter som skrivere, disker, kamera etc. mens de er slått på. Dette synes ikke maskinen din er noe kult og den kan bli seriøst skadet.

10. 
Har du råd så kjøp deg en enkel UPS (Uninterrupted Power Supply). Spesielt hvis du har en hovedmaskin som står på store deler av døgnet. Denne vil beskytte maskinen mot alt fra lynnedslag til strømspikere som av en eller annen grunn oppstår.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen