25 år med smiley

25 år med smiley

På dagen i dag er det 25 år siden :-) ble brukt som datasymbol.

I ettertid har det blitt et meget populært symbol, men opphavsmannen mener det har blitt litt for mye av det gode.

Les også:
Feirer med 8 nye produkter
.
10 år gammelt sexobjekt
.
Lett fra nett
.

Vanskelig ironi
Det var på et onlineforum ved Carnegie Mellon-universitetet at Scott Fahlman første gang foreslo at symbolet burde brukes i chat. Forumet var svært populært, men det oppstod ofte misforståelser da flere av brukerne ikke maktet å skille mellom ironiske og alvorlige innlegg. Det viste seg fort at dette aspektet var vanskeligere å oppfatte i tekst enn i tale.

Fahlman skrev derfor dette innlegget:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>
I propose that the following character sequence for joke markers:
:-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use
:-(


Rask popuaritet
Symbolene ble raskt populære og ble ofte tatt i bruk på forumet og spredde seg videre herfra. :-( fikk snart betydningen irriterende eller sint istedenfor alvorlig. Men smileyen beholdt sin ironiske tone.

Opphavsmannen selv bruker ofte tegnet.

- Jeg sender veldig mange mail og de fleste er informelle, så jeg bruker sikkert et dusin smileys om dagen, forklarer Fahlman ifølge det svenske magasinet PC För Alla.

Liker ikke animasjonene
Men han er derimot ikke like begeistret over alle mulige varianter av den lille smilende fyren.

- Iblant benytter jeg ;-) som et blunk og :-P for å geipe. Det er de eneste jeg bruker regelmessig. Jeg har aldri forstått poenget med hundrevis av ulike varianter og jeg hater de grafiske og animerte som masseproduseres av noen selskaper. Jeg syns selv de er stygge og ikke særlig kreative, sier Fahlman til PC För Alla.

Det er nok flere som kan si seg enige med. Lite er mer irriterende enn de stadige reklamene for nye smileys som fyller skjermen din med lite morsomme animasjoner. Likevel er det tydeligvis gode penger i den lille gule fyren som stadig kommer tilbake i chaten vår og sms-er.

Vil fortsette å smile
Selv har ikke Fahlman tjent noe på den lille gule mannen. Til det har han for mye å gjøre på andre områder. Han er nemlig ekspert på kunstig intelligens og syns vel selv det aspektet egentlig er mer interessant enn påfunnet med de tre små tegnene.

- Tidligere syntes jeg det var rart at jeg fikk mer oppmerksomhet for en kjapp melding som jeg skrev på ti minutter enn for trettifem år med fremgangsrik forskning på kunstig intelligens. Men det er klart, smileyen er enklere å forstå og mer interessant for mannen i gata. Så nå har jeg bestemt meg for å nyte berømmelsen og fortsette å smile, sier han ifølge PC För Alla.

Så da er det bare for alle våre lesere å feire dette jubileet med strålende smil.

Kilde: IDG.se

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen