250% sløvere bilister

En undersøkelse foretatt av studenter ved et universitet i Long Beach har avdekket at oppmerksomheten når man kjører bil blir opp til to og en halv ganger dårligere når man snakker i mobiltelefon.

Undersøkelsen ble ikke gjennomført ute i trafikken, men bestod av en rekke simulerte scenarioer på en datamaskin. Deltakerene i forsøket fikk tildelt to forskjellige taster på tastaturet, som skulle forestille gass og bremser. Det var to grupper med i forsøket, der den ene var i alderen 18-30 år, mens den andre bestod av personer som var 65 år eller eldre.

Resultatene fra forsøket viste at personene i den yngste gruppen brukte gjennomsnittlig 150 prosent lengre tid for å oppdage farlige situasjoner når de snakket i mobiltelefonen, mens den eldste gruppen hadde en økning på hele 250 prosent.

Ifølge undersøkelsen har ikke mobilbruken noen innvirkning på reaksjonsevnen til sjåføren. Forsøkspersonene brukte nemlig ikke lengre tid på å trykke på bremsene når de først hadde oppdaget situasjonen. Problemet var at deltakerene oppdaget farlige situasjoner tregere.

Dette burde bety at mobiltelefoner fører til en økning i antall ulykker - selv om man bruker håndfri, ettersom det var selve samtalen som distraherte sjåførene slik at de ble mindre oppmersomme. Dette betyr forøvrig noenlunde det samme som at ulykker vil skje hyppigere dersom man fører en samtale med en passasjer - noe det garantert ikke blir forbud mot.

Undersøkelsen burde allikevel være et tankekors for de som lett blir revet med når de snakker i telefonen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen