23-åring lager eget OS til knøttemaskinen Raspberry Pi
(Bilde: Clive Darra, Flickr)

23-åring lager eget OS til knøttemaskinen Raspberry Pi

Ønsker å gi deg mange av Googles tjenester, i ditt eget hjem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den lille knøttemaskinen Raspberry Pi har hatt en braksuksess verden over, og har solgt som bare det siden lanseringen i 2012. I Norge har vi sett studenter som har tatt den i bruk som styringssystemet i en bil, og et selskap som lar den styre hele huset ditt

Maskinens store fordel er at den er kraftig nok til mange oppgaver, samtidig som den er høyst modifiserbar. 23-åringen Jacob Cook bygger nå et eget operativsystem for den lille maskinen, med et mål om å kunne erstatte samtlige av tjenestene til nettgiganten Google, skriver Venturebeat.

Linux-basert

Han kaller systemet for ArkOS. Det er basert på Linux, og vil i praksis gjøre den lille maskinen om til en liten server og i stand til å erstatte mange av de tjenestene Google i dag tilbyr – som e-post, lynmeldinger, fildeling og mer. Til Venturebeat forteller Cook at prosjektet startet da Google valgte å legge ned Reader

– Selv om Google er en fantastisk tjeneste og har gjort fantastiske ting for nettet, viser de tegn til problemer. Nedleggelsen av Google Reader tidligere i år betyr at ingen av tjenestene vi stoler på er beskyttet om de ikke er lønnsomme.

Han lager altså operativsystemet i frykt for at andre tjenester i fremtiden kan gå med i dragsuget. Med ArkOS og en Raspberry PI skal det bare være å koble maskinen til nettverket for å ha alle løsningene på plass i sitt eget hjem, som en privat skytjeneste.

Sikkerhetsmekanismer skal også være på plass for å kontrollere hvem som får tilgang til hva. I lys av alle overvåkningsavsløringene som har kommet det siste halvåret, legger Cook vekt på at om mange tar i bruk sin egen, private nettsky, vil det vanskeligere la seg overvåkes. Med mange noder spredt rundt om i verden må det en mye større innsats til for at organisasjoner som NSA skal kunne masseovervåke mennesker.

Operativsystemet er fortsatt i et tidlig utviklingsstadium, men Cook har sydd sammen en liten video om prosjektet – som du kan se under.

Norsk selskap lar Raspberry Pi styre huset ditt:
Du kan montere det på egenhånd »

(Kilde: Venturebeat)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen