20 ganger raskere overføring

De har tatt i bruk en lite brukt radiofrekvens som kan øke både fart og kapasitet på overføring av data mellom datamaskiner og andre trådløse apparater, skriver Forskning.no. 

Millimeterbølger
Det er forskere ved University of South Australia, sammen med Macquarie og Adelaide University, som har utviklet teknologien de kaller GLIMMR (Gigabit Low-Cost Integrated Millimetre-Wave Radio). Prosjektet er et av de første i verden til å bruke såkalt millimeterbølge-teknologi, så kraftig at det for eksempel er mulig med trådløs overføring mellom en Bluray-spiller og HD-TV.

- Hver gang vi oppretter en trådløs kobling, bruker vi radiospekteret. Med flere og flere trådløse apparater i hjemmet, er vi i ferd med å gå tom for båndbredde, sier professor Bill Cowley ved University of South Australia. 

De australske forskerne regner med å få til overføringshastigheter på mellom én og to gigabit per sekund. De aller raskeste trådløse rutere til hjemmebruk i dag overfører under 300 megabit i sekundet. Teknologien har så langt vært for dyr å produsere til privat bruk, men de australske forskerne håper nå å kunne produsere de såkalte GLIMMR-brikkene til bare noen titalls kroner per enhet, omtrent det samme som dagens trådløse sendere og mottagere. 

Klar for kommersiell bruk
Cowley forklarer at teknologien tidligere har blitt brukt til kommunikasjon i satellitter i verdensrommet og til militært bruk. GLIMMR-prosjektet er det første forsøket på å gjøre dette frekvensspekteret tilgjengelig for kommersiell bruk. 

Han forklarer at en elektronisk brikke utviklet med denne teknologien vil kunne gjøre trådløs overføring fra en datamaskin opptil 20 ganger raskere enn dagens teknologi og over 100 ganger så raskt som en vanlig bredbåndstilkobling. 

- Det vi holder på med nå, er å lage en rekke prototyper slik at vi kan teste dem og da bevise for investorer og andre at ting fungerer. Innen slutten av året vil vi ha lagd tre slike prototyper og gått gjennom en rekke tester, sier Cowley.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen