2010 er 3D-året

3D er vel noe vi alle på en eller annen måte tidligere har vært borti, være seg via et Donald-blad, med grønne og røde pappbriller til kortfilmer på kino. Senest i julen tok flere av oss turen for å se James Camerons siste 3D-film Avatar.

I løpet av året 2010 vil flere filmer nå lerretet i kinosaler rundt om, men etter alt å dømme vil også 3D ta steget inn i de norske stuer. CES-messen går som vanlig av i starten av januar, og her ble våre antagelser i romjulen 2009 bekreftet – 3D flatskjermer vil bli en realitet i 2010.

Flere flatskjermer
I 2009 fikk LED-LCD sitt store gjennombrudd, der markedet ekspanderte fra noen få modeller tidligere på året til rett i underkant av 40 modeller ved slutten av året. Når det gjelder 3D-TV-er har flere produsenter lansert modeller, og første mann ut på CES-messen var LG, med sin kommende 47-tommer.

Hakk i hel kom også Sony på banen. Sony viste allerede i fjor, under blant annet IFA-messen, frem prototyper på flatskjermer med 3D-støtte. Området rundt standene tilsa at teknologien som ble vist frem ville komme ut på det kommersielle markedet i 2010, hvilket det gjør.

(Artikkelen fortsetter)


Den produsenten som kommer med flest modeller i år, med støtte for film i tre dimensjoner, er Samsung. Selskapet viste frem hele tre nye serier under årets messe, og disse blir å finne i butikkene i løpet av andre kvartal i år. De kommende modellene med 3D-prosessor vil også kunne gjøre vanlige tv og filmsignaler om til 3D

Blu-ray og briller
Når disse skjermene kommer på markedet, vil du først og fremst få sett filmer i 3D via Blu-ray. Sonys kommende Blu-ray-modell BDP-S770 kunne spille av filmer som er laget i 3D.

(Artikkelen fortsetter)


For at du skal kunne se film i tre dimensjoner må du fortsatt benytte deg av briller, noe de som har sett Avatar på kino har fått testet ut. Vi testet Sonys briller på IFA-messen i fjor, og syntes de var nokså behagelige å ha på seg. Spørsmålet er vel om disse blir brukt når man ser film i stua?

(Artikkelen forsetter)


Blir 3D vanlig?
Man kan se noen likhetstrekk mellom LED-LCD og 3D i form av at det kommer noen modeller tidlig i år, men det gjenstår å se om 3D vil bli samme suksess som det LED-LCD ble i 2009. Sånn i første omgang tror vi nok det blir de mest ihuga brukerne som sikrer seg teknologien først. Vi tror nok kanskje teknologien trenger et år eller to før det slår igjennom hos massene. Dette vil nok antagelig også bli styrt i forhold til tilgangen på filmer og sendinger i tre dimensjoner.

Men det er ingen tilfeldig satsning fra produsentene, og teknologien er fascinerende i seg selv, slik at det skal bli spennende å se om flertallet av norske TV-kjøpere velger en 3D-TV i 2010. Foreløpig er det jo klart at blant annet halvparten av kampene i det kommende VM i fotball vil bli produsert i 3D, og at BBC tar sikte på å produsere OL i London i tre dimensjoner.

Hva tror du om 3D? Vil teknologien bli en suksess? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen