2008 var de kriminelles år
Teknofil

2008 var de kriminelles år

2008 er snart forbi og alle er i ferd med å liste opp hvordan det foregående året gikk. Kriminelle har all grunn til å feire.

Symantec satt ny rekord
Det har nemlig aldri tidligere vært så mange trusler den gjengse PC-bruker har måttet være oppmerksom på. Andelen av skadelig programvare og svindler via falske nettsider og mail har skutt i været det siste året. Ifølge BBC sier sikkerhetsfirmaet Sophos at de daglig oppdager over 20.000 nye trusler. Symantec på sin side kunne annonsere at deres virusfilter nå tar over en million forskjellige viruse, en rekord PC-brukere nok helst ville ha sett at ikke ble satt.

- Undergrunnsøkonomien blomstrer. Ikke bare er de kriminelle bedre organisert, de samarbeider mer og viser mye større evne til å tjene på det de gjør, sier Dan Hubbars, teknologiansvarlig hos sikkerhetsselskapet Websense, ifølge BBC.

Det gamle bildet av hackere som unge asosiale gutter som bor hjemme hos foreldrene ble i 2008 byttet ut. Hackere i dag er velkalkulerte og kler seg i fine dresser.


Norske nettsider ble angrepet
Tidligere måtte sikkerhetsselskapene være på vakt mot de store angrepene. Nå har det forandret seg radikalt. De kriminelle sender ikke lenger ut de store virusangrepene på jakt etter ære og berømmelse. I dag arrangerer de heller flere små, nærmest usynlige angrep. Du er for eksempel ikke lenger trygg om du holder deg unna lyssky nettsider. Det fikk norske offentlige nettsider erfare tidligere i år da flere kommunale nettsider ble utnyttet av hackere for å spre ondsinnet programvare. Kommunene selv var ikke klar over at dette foregikk og forsøkte heller ikke advare sine brukere mot angrepet når det ble kjent. Dermed fikk de kriminelle så å si fritt spillerom i store deler av 2008.

Å beskytte seg mot virus og ondsinnet programvare er derimot ikke altfor vanskelig, men du må selv gjøre en innsats. For det første må du ha en sikkerhetspakke og brannmur på din maskin. Samtidig er det viktig at du oppdaterer dine programmer til de siste versjonene jevnlig. Det er nettopp slike oppdateringer som tetter hull i systemene som utnyttes av kriminelle.


Sikkerhet koster heller ikke alt for mye, du kan faktisk få god sikring helt gratis. Her kan du lese hvordan du beskytter maskinene din gratis.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen