2007 blir SSD-diskenes år?

Alternativ tekst mangler
SanDisk SSD Ultra ATA 5000 1,8"
Klikk for større bilde

Dagens tradisjonelle platebaserte harddisker har forlengst blitt en flaskehals i moderne datamaskiner. De har forholdsvis moderat ytelse, støyer gjerne en del og bruker en god del effekt. Alt dette tar SSD (Solid State Disk)-harddiskene mål av seg å forbedre.

SSD-diskene er basert på minnebrikker og har dermed ingen fysisk bevegelige deler. Det betyr et stort potensiale for bedre ytelse, at de er helt lydløse i drift og har et lavere effektforbruk enn de tradisjonelle harddiskene.

Grunnet svært høy pris har SSD-enheter hittil kun vært aktuelle for bruk innen det millitære, samt fly- og telekom-industrien. Det vil trolig forandre seg i 2007.

De første lanseringene av konkrete SSD-disker rettet mot forbrukermarkedet kom i fjor, bl.a. i form av Samsungs 2,5" 32 GB-enhet. Senere annonserte også Fujitsu at deres bærbare maskiner vil bli tilgjengelig med SSD-lagring. Men virkelig spennende blir det først i år.

Ikke for folk flest - enda
Sandisk har nå lansert en 32 GB SS-enhet på 1,8" - som i løpet av 1. halvdel av 2007 er ventet å bli tilgjengelig med en pris rundt 600 dollar (ca 5000 NOK). Det betyr at den blir for dyr for mannen i gata, selv om prisen innebærer et langt sted i riktig retning.

Alternativ tekst mangler

Harddisken fra Sandisk skal klare en konstant dataoverføring på 62 MB/s og oppnår en gjennomsnittlig søketid ved lesing på ned mot 0,12 ms.

Enheten er femte generasjon SSD-disk, og rettes i første omgang mot bruk i bærbare maskiner. Ifølge Sandisks egne tester starter Windows Vista opp på 35 sekunder, dersom operativsystemet er installert på denne disken.

Effektforbruket under arbeid oppgis å være på 0,4 Watt. Et lavt effektforbruk er naturligvis viktig med tanke på batterilevetiden i bærbare maskiner.

Tilgjengelig nå
Harddisken skal allerede nå være tilgjengelig for systemintegratører - altså produsenter av bærbare maskiner. Disken er den første i rekken av flere SSD-produkter fra Sandisk.

Med andre ord går vi en spennende tid i møte - og står foran en aldri så liten revolusjon på lagringsfronten. Om revolusjonen kommer i år eller neste år er uvisst - men den vil uansett ikke komme for tidlig. Utviklingen innen lagringsteknologi synes å ha gått sakte og det er på høy tid at SSD-diskene gjør sitt inntog.

(Kilder: Sandisk, VR-Zone)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen