2005: Dobbelkjernens år

Et tilbakeblikk...
2004 brakte som ventet med seg en rekke nye teknologier, som PCI Express (PCIe), BTX og DDR2. På papiret store og viktige forandringer, men i praksis har det betydd mindre for oss sluttbrukere - iallfall entusiastene av oss. Verken PCIe-bussen eller DDR2-minne fører med seg noen merkbar ytelsesforbedring i forhold til AGP og DDR(1)-minne.

Ellers har prisene på LCD-skjermer bare fortsatt å synke. Om 2003 ble året da LCD-skjermer ble tilgjengelig for folk flest, ble de bare enda mer tilgjengelige i 2004. Nå får man kurante 19-tommer LCD-skjermer til ned mot 3500 kroner inkludert moms - en fantasipris for bare ett år siden.

På grafikkfronten har vi (som vanlig) hatt en rivende utvikling. Både ATI og NVIDIA har tatt gigantiske steg. NVIDIA med sin GeForce 6-serie, hvor vi blant annet finner den nye mellomklassefavoritten 6600 GT. ATI med sin Radeon X800-serie, og nå nylig den finpussede Radeon X850. PC-grafikk har utvilsomt tatt et langt steg nærmere cinematisk kvalitet i løpet av det siste året. Spilltitler som Doom 3 og Half-Life 2 er bare med på å understreke dette.

Videre kan man nå offisielt utrope CD-brennere som en utryddet art. DVD-brennere har falt kraftig i pris og får stadig bedre spesifikasjoner. En DVD-brenner med topp spesifikasjoner får man nå til under 500 kroner. En slik kan man naturligvis også brenne CD-plater med i tillegg.

Når det gjelder lagringsplass i form av harddisker, ble 400 GB-grensen brutt i år, først med Hitachi Deskstar 7K400. Senere har også Seagate lansert en 400 GB harddisk i form av Barracuda 7200.8. S-ATA-grensesnitt, 8 MB databuffer, 7200 rpm og NCQ-støtte har nå blitt standarden for nye harddisker.

2004 blir også husket som året da Intel nærmest tok et steg tilbake på prosessorsiden. "Prescott", arvtageren til den populære Pentium 4 "Northwood", ble aldri noen stor hit blant entusiaster og kallenavn av typen Preschot florerte. Ytelsesmessig har Intel nærmest stått stille i 2004, når vi snakker om desktop-markedet. Pentium 4 4 GHz ble kansellert og den planlagte etterfølgeren "Tejas" det samme. Giganten bør vise seg fra en bedre side for oss entusiaster i 2005 - det skal heller ikke så mye til.

AMD har på sin side i året som gikk etablert seg med sin Athlon 64-serie, nå tilgjengelig i både sokkel 754- og 939-format. Prisene har gradvis sunket til et levelig nivå, selv om 90 nm-utgavene av prosessorene lot vente på seg lenge. 2004 ble ikke det året da AMD for alvor rullet ut 90 nm teknologi, selv om produksjonen nå er i gang. Vi hadde blant annet ventet oss "San Diego" (90 nm Athlon 64 FX) på markedet i 2004, men prosessoren ble stadig utsatt og ventes nå ikke før i 2005. Opteron-serien har gjort sitt inntog i stadig flere servere, men AMD er fortsatt en ubestridt David i server-markedet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen