200-kronersgrensen består
Teknofil

200-kronersgrensen består

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Grensen på 200 kroner på momsfri import av varer som er kjøpt på nett har i mange år vært et svært omstridt tema. I motsetning til de aller fleste andre avgifter har ikke grensen vært prisjustert på 35 år. Hadde den fulgt vanlig prisstigning ville den i dag vært på rundt 1000 kroner.

Som Nettavisen tidligere har skrevet er samtlige partier på Stortinget tilhengere av å justere grensen kraftig, eller var det før forrige valg.

Les også: Alle partiene har lovet å øke dagens tollgrense

Grensen består
Ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2011 var likevel ikke denne grensen justert.

- Dette var veldig skuffende. I stedet for å øke grensen, så har en i stedet valgt å innføre merverdiavgift på enda flere produkter, sier sentralstyremedlem Petter Kvinge Tvedt i FpU til Nettavisen.

Les også: Nå kommer det moms på Spotify

Tvedt står i spissen for en ny kampanje som ønsker å øke tollgrensen betydelig.

- Jeg synes dette er en dårlig politikk. Tollgrensen har ikke vært prisregulert på 35 år. At de ikke gjør noe i år tror jeg betyr at vi vil mobilisere enda mer, der folk vil vise motstand mot regjeringens politikk, sier Tvedt.

Vil beskytte norske bedrifter
Finansdepartementet ga tidligere i år klart uttrykk for at det ikke ville komme noen endringer i denne grensen.

- Med unntak av perioden mars 1999 - mars 2001 hvor alle postpakker til Norge skulle avgiftsberegnes fra første krone, har grensen ikke blitt endret siden den ble innført i 1975. Siden vi fikk internett har derimot e-handel av varer hatt en eksplosiv utvikling. Økt e-handel er en positiv utvikling, men det er viktig at dette skjer på like konkurransevilkår for de ulike aktørene. Selv om det av administrative hensyn er hensiktsmessig å ha en lav grense for avgiftsfri handel, må dette hensynet veies opp mot hensynet til norske næringsdrivende. Poenget med å legge til rette for handel over internett er jo ikke å gi disse varene toll- og avgiftsfrihet, sa seniorrådgiver Anders Lande til Nettavisen i slutten av august.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen