2,40 kr per minutt i EU


Vivianne Reading ved EU-kommisjonen har lenge kjempet mot dyr roaming


KAMPEN MOT OPERATØRENE:


Jan 2004: Deutsche Telecom og Vodafone havner under etterforskning, mistenkt for å presse opp prisnivået på roaming.

Des 2004: EU iverksetter en generell granskning for å kartlegge operatørenes roamingpriser. [Les sak]

Okt 2005 : EU lanserer et nytt nettsted som gir en oversikt over roamingpriser i Europa.

Apr 2006: EU-kommisjonen fremmer et forslag om et pristak på 40 eurocent.


STIVE PRISER:


På det verste kan det koste deg over 100 kr / min å bruke telefonen innad i Europa, om du ringer hjem til Malta fra Latvia med Vodafone.

Hjem til Norge kan en samtale koste deg opp til 15 kr i minuttet, om du ringer med et Netcom-abonnement fra Øst-Europa.

EU-kommisjonen jobber i disse dager med et nytt lovforslag som setter et tak på hvor mye mobiloperatører kan ta betalt når du ringer med mobiltelefonen i utlandet.

Om kommisjonen får den som det vil, vil pristaket ligge så lavt som 2 kroner og 40 øre per minutt (40 eurocent), uansett hvilket land du ringer fra og til i Europa.

Forslaget vil bety et svært hyggelig prisfall for deg som er mye ute og reiser. I Norge betaler du opp til 15 kr i minuttet for å ringe hjem, om samtalen din går fra Øst-Europa.

Norske priser er for øvrig bare barnemat i forhold til hva man må ut med andre steder. Skrekkeksempelet er Vodafones roamingpriser i Latvia. Er du malteser og ønsker å ringe hjem, må du punge ut med over 100 kr per minutt (€13).

Store tap
Om lovforslaget går gjennom, kan det få store konsekvenser for europeiske mobiloperatører. Roaming utgjør i dag helt opp mot 15 prosent av inntektene til selskapene.

Bransjeforbundet GSM Association mener forslaget vil forstyrre konkurransen i markedet, og at det vil gjøre det vanskeligere for mobiloperatører å skape og skreddersy nye tjenester til kundegruppene sine.

- Det å la konsumenter bruke mobiltelefonene sine over hele Europa er en verdiskapende tjeneste som mobiloperatører bør kunne kreve markedspris for, sier Rob Conway, president for GSMA, i en uttalelse.

EU-kommisjonær Vivianne Reading mener på sin side at bransjen har fått sin sjanse til å få ned prisnivået på egen hånd.

- Jeg har advart telebransjen flere ganger om at prisene må ned, men det virker som om bransjen har problemer med å forstå hva jeg sier. Jeg har ikke tenkt å stå på sidelinjen, advarer hun.

De norske mobiloperatørene ser derimot ut til å ta vedtaket med stor ro.

- Vi synes dette er veldig positivt. Og dette blir helt sikkert noe av. Vi ønsker også større priselastisitet og at prisene blir mer oversiktlige for kundene, sier Pål Kvalheim, kommunikasjonsdirektør for Telenor i Norden til N24.

Det endelige lovforslaget vil bli presentert for EU-parlamentet og Ministerrådet i juni. Dersom loven blir vedtatt, er den ventet å tre i kraft fra og med sommeren 2007.

(Kilder: Cellular News, China View, GSM Association, Makfax, N24, The Daily Record)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen