1 Gbit/s med 4G

NTT DoCoMo sier at de nådde 1Gbit allerede 20. august i år, men at de offentliggjør resulatet først nå.

Flotte forkortelser
Teknologien er ikke ulik den Siemens har benyttet i sine tester av høyhastighets dataoverføring, og selv om det foreligger få detaljer vet vi at den kalles "VSF-Spread OFDM with MIMO".

Det er like greit å holde seg til forkortelsen - det fulle og hele navnet er "Variable-Spreading-factor Spread Orthogonal Frequency Division Multiplexing and Multiple-Input-Multiple-Output technology".

Det benyttes flere antenner, i dette bestemte forsøket fire, og hver antenne hadde en kapasitet på 250Mbit. Det er likevel lang vei fra laboratorieforsøk over korte avstander, til å ha fungerende teknologi i et mobilnett, men den japanske operatøren planlegger å starte utendørs testing i 2005.

NTT DoCoMo har forsket på 4G siden 1998, og satte i 2003 en rekord da de oppnådde 100Mbit i nedlastingshastighet og 20Mbit opp fra en bil i bevegelse.

Mye arbeid gjenstår
Først når hastigheter på minst 100Mbit kan oppnås i samme utstrekning og med samme bevegelsesfrihet som dagens mobilnett kan tilby, snakker vi om 4G, ble det tidligere i år hevdet på konferansen til SICS, Swedish Institute of Computer Science.

-Høyhastighetsoverføringer på korte avstander er ingen sak, men å få det til å fungere mellom to hvilke som helst punkter på kloden er verre, slo Ulf Wahlberg fra Telefonaktiebolaget LM Ericsson fast.

Et nytt nett må dessuten kunne forsvares kostnadsmessig og det bør være skalèrbart, så det kan installeres litt etter litt. Vi trenger ikke lete utenfor landet en gang, før vi finner erfaringer om at det ikke alltid er like stor velvilje fra operatørers side om å implementere ny teknologi i sine nett.

Det er imidlertid ikke særlig vits i å begynne sparingen til en 4G-telefon med det første. Det japanske post- og teletilsynet håper å ha et 4G-nett oppe en gang i 2010, mens i Europa har en gang mellom 2012 og 2015 blitt antydet som en sannsynlig lanseringstid.