1 av 3 telefoner har 3G

Vi nordmenn liker å se på oss som viderekomne når det gjelder mobilbruk, men faktum er at vi henger langt etter utviklingen når det gjelder neste generasjon med mobiltelefoni.

Europeiske mobilbrukere har nemlig for alvor begynt å trykke 3G-telefonene til brystet. Ferske tall fra CIBC World Markets viser at hele 30,4 % av mobiltelefonene som ble solgt på kontinentet i desember hadde støtte for 3G. Til sammenligning har det norske salget av 3G-telefoner neppe nådd en andel over 7 %, i følge prognoser fra Elektronikkbransjen.

- Vi er overrasket over det labre salget, innrømmer informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen. - Vi hadde forventet et to til tre ganger så høyt salg, og at salget ville løfte seg spesielt i siste kvartal av året.

Han peker på flere mulige årsaker til at 3G-telefonene ennå ikke har slått an an i Norge. For det første har Telenor vært den eneste operatøren som har satset aktivt på 3G-telefoner. For det andre har utvalget av tjenester for 3G i Norge vært labert.

Informasjonssjef i Telenor, Arild Johanessen, innrømmer at utvalget av 3G-tjenester i Norge ikke er like godt som i mange andre europeiske land.

- Det vil ta tid å bygge opp et godt utvalg av tjenester. Det er ikke like lett å få på plass gode tjenester i et lite land som Norge, med kun 4,5 millioner abonnenter, sammenlignet med store land som Storbritannia og Frankrike.

De 3G-tjenestene som Telenor har hatt størst suksess med, er mobil-TV og datakort til bærbare datamaskiner. Dette har allikevel ikke vært nok til å løfte salget stort over 100.000 mobiltelefoner og 20.000 datakort hittil i år.

- Vi er fornøyde med salget i forhold til de prognosene vi har hatt, sier Johannesen. Han påpeker at det kun er ett år siden 3G-nettet åpnet, og det først var i høst kom på plass et skikkelig utvalg av 3G-telefoner.

2006 er spådd å bli nok et år med sterk vekst i 3G-salget. CIBC tror at det europeiske salget av 3G-telefoner vil øke med 83,5 % i forhold til i fjor.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen