1 av 3 nordmenn kan ikke slette data

1 av 3 nordmenn kan ikke slette data

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Nesten en av tre nordmenn vet ikke hva det vil si å slette informasjon fra elektronisk utstyr, og av de som vet hva det er, sletter 75 prosent dataen ufullstendig, viser en undersøkelse Norstat har gjort for returselskapet Elretur og bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen.

Kjøper nytt
Kun 45 prosent oppgir at man bør slette informasjon fra en datamaskin før man kvitter seg med den.

Nordmenn bytter ut elektroniske produkter i et høyt tempo, og de kasserte produktene blir returnert til forhandler, solgt videre, gitt til loppemarked eller kassert på kommunale mottaksstasjoner – uten at personlige data blir slettet.

Ikke bare delete

Undersøkelsen viser at fåtallet av nordmenn sletter informasjonene endelig på elektronisk utstyr, hele 75 prosent sletter harddisken kun ved å benytte ”delete-knappen”.

– Det er skremmende at nordmenn er så ubeviste i sitt forhold til informasjonssikkerhet. Det er ikke vanskelig for en IT-kompetent person å hente ut opplysninger fra en slettet harddisk med standard verktøy, sier Guro Kjørsvik Husby, markeds- og informasjonssjef i Elretur.

Hun mener vi må bli flinkere til å benytte programvare som sletter minnet fullstendig, eller benytte eksperthjelp.

Også andre dingser
Det er datamaskinen, etterfulgt av mobiltelefonen, digital kamera og videokamera, folk nevner når de forteller hva de sletter informasjon fra.

- Mobiltelefonen, PDA-er og lomme PC-er er et meget nyttig hjelpemiddel i hverdagen, men det er viktig at den nye teknologien ikke blir en potensiell risiko. Vi går med store deler av livet vårt i en mobiltelefon. Telefonen er blitt vårt nye kamera, notatblokk og adresseliste i et lite hendig format, sier Husby.

Fant sensitiv informasjon

Inge Scheen Raaholt daglig leder i Alternativ Data har mottatt 5 tilfeldig valgte datamaskiner fra Elreturs retursystem, for å se om de inneholder data som burde vært slettet.

På fire av fem lå det informasjon på harddiskene som burde ha vært slettet.


Et positivt resultat fra undersøkelsen er at få har opplevd at informasjon fra elektronisk utstyr de har kvittet seg med er blitt misbrukt eller dukket opp i ettertid.

De som har opplevd misbruket er kvinner, særlig under 30. Undersøkelsen avdekker at det er kvinner fra Nord-Norge som har minst forhold til informasjonssikkerhet og sletting av data.


Om undersøkelsen
Undersøkelsen er landsdekkene og utført av Norstat (Norsk Statistikk)på oppdrag fra Elretur og Elektronikkbransjen. Funnene er basert på intervjuer med 1000 personer over 18 år.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen