REFLEKSJON: 1 000 000 leser Akam!
Refleksjon

1 000 000 leser Akam!

På våre statistikker over lesertall holder vi oss strengt til TNS Gallup sine målinger. Det gir felles sammenliknbare tall med alle andre nettsider som bruker systemet. Det telles unike brukere, sidevisninger og mye mer.

Men ikke alle teller på den måten. Trykte medier sier som så at ”en person kjøper bladet, men det leses av hele familien”. Det er ikke sikkert at det er en gal måte å telle på. Problemet er bare at det er et veldig usikkert anslag.

Ny tellemåte for Akam
Og hvorfor skal ikke nettsider kunne telle på samme måte? Akam åpnes av en i husstanden, men leses av hele familien. Siden det er norske IP-adresser som telles, vil alle i en husstand telles som én unik bruker. Dersom det sitter 200 akam-lesere bak en brannmur på en arbeidsplass, vil de også telles som én bruker. Dersom man sitter på en IP-adresse hos en utenlandsk ISP, telles man ikke i det hele tatt.

Jeg leste nylig i et magasin jeg abonnerer på, at de leses av ca. 300 000 pr. måned (dvs. pr. utgivelse). Når jeg slår opp opplagstallet for magasinet, ser jeg at det var rett over 50 000 i 2008. Det vil si at en kjøper bladet, og at det leses av seks personer. Nå er dette et blad for småbarnsforeldre med barn under skolealder, så man kan ikke anta at barna i familien leser det i det hele tatt. Jeg lurer litt på hvordan de da kommer fram til at seks personer leser hvert nummer. Men dem om det. Jeg er sikker på at det ikke blir mer feil om Akam teller leserne sine på samme måte, så la oss gjøre det.

en liten endring i måten å telle på, og Akam troner øverst på lesertoppen.
En liten endring i måten å telle på, og Akam troner øverst på lesertoppen.

I desember 2008 hadde Akam 173 800 unike brukere i følge TNS. Hver husstand, eller hver arbeidsplass teller bare som en. Vi kan være litt moderate, og si at det bare seks personer i snitt som leser akam pr. IP-adresse. Det er i hvert fall ikke mer feil enn for overnevnte magasin. I tillegg vet vi med sikkerhet at det sitter en del svensker og dansker og leser det, og de blir ikke telt i det hele tatt. Det sitter også en del nordmenn på utenlandske IP-adresser, og de telles heller ikke med, men alle disse kan vi inkludere i de seks vi regner pr. IP-adresse. Det betyr at vi egentlig leses av drøyt en million hver måned. Tenk at det er mange som er interessert i det vi driver med!

Hvis vi i stedet for å bruke Akam som eksempel, bruker VG Nett: De har over 2,5 millioner unike brukere hver uke. Det betyr at hvis de er veldig moderate, og sier at det er 4 personer pr. IP-adresse som leser dem, så leses de av ca 10 millioner nordmenn hver uke. Er dette noe mer urealistisk enn bladenes tellemåte?

Hvor er det jeg vil hen?
Konklusjonen er egentlig at overnevnte eksempler viser at avisers og bladers måte å telle lesere på er tilfeldig, usammenliknbart og ofte helt på viddene. Med mindre tallene oppgis med et seriøst, uavhengig selskap som kilde, eller det er faktiske opplagstall som oppgis, så trenger du ikke stole på dem i det hele tatt.

Jeg trekker herved tilbake påstanden om at vi leses av over en million hver måned. Selv om vi helt sikkert leses av flere enn det tallene viser, så er de offisielle tallene noe annonsører, lesere og samfunnet for øvrig kan forholde seg til, og sammenlikne med andre nettsider som får sidene sine talt på samme måte. Det er det som egentlig betyr noe for andre enn meg, som selvfølgelig gjerne skulle kunne skilte med skyhøye lesertall, slik litt for mange andre gjør.


Fagredaktør

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen