18x optisk zoom

Den gamle rekorden lød på 15x optisk zoom og ble holdt av Samsung Pro 815, som var et ganske stort kamera. Olympus SP-550UZ er et langt mindre kamera, men tar likevel mål av seg å konkurrere med de store.

Brennvidden tilsvarer 28-504mm og lysstyrken er f/2,8-4,5, som vi synes er meget imponerende på en så lang zoom. Kameraet har også Olympus nye stabiliserte CCD-brikke. Det er sjelden vi ser kompakte ultrazoomer med vidvinkel, men behovet er der. Derfor gir vi Olympus ekstra honnør i dag, for å ha hørt på vårt ustanselige gnål om dette. Vi håper de har klart å laget et godt objektiv som håndterer et så stort zoomområde på en tilfredsstillende måte.

18x optisk zoom!
18x optisk zoom!

ISO-verdien kan skrus helt opp til ISO 5000, selv om det er med redusert oppløsning (antakelig 3 megapiksler). På full oppløsning klarer det ISO 3200, som også er svært mye. Vi skal ikke si for mye om kvaliteten ved disse ISO-verdiene, annet enn av vi er redd det ikke er forferdelig brukbart. Hvis du virkelig vil boltre deg i høye ISO verdier, se dagens artikkel om den nye FE-serien fra Olympus, der toppmodellen tilbyr ISO 10 000.

Dette kameraet er det vi vil kalle et kompakt ultrazoom. Det er ikke videre stort, og sammenlikner vi med forgjengeren SP-510UZ, er det mellom en halv og én cm større i hver retning, og veier 20g mer. Forgjengeren hadde bare 10x zoom.

Hvis du liker lange bildeserier, kan dette kameraet ta 7 bilder på full oppløsning med 1,2 bilder i sekundet, eller du kan gå ned til 3 megapiksler og få 15 bilder med 7 bilder i sekundet. Dersom du virkelig er i det ekstreme hjørnet, kan du ta 20 bilder på 1,2 megapiksler med en fart på 15 bilder i sekundet. Det blir tilsvarende film i superhøy oppløsning, men dessverre går det altså ikke så lenge. Det er likevel den høyeste hastigheten vi har hørt om på et digitalkamera.

Kameraet har det du ønsker deg av manuell kontroll. Det tilbyr lukker- og blenderprioritet og full automatikk. Det har støtte for RAW, manuell hvitbalanse, følgefokus og manuell fokus. Det har en funksjon som heter ”My Mode”, der du kan lagre dine egne innstillinger – inntil 4 forskjellige, som du så kan hente opp når du ønsker. Veldig nyttig hvis du ofte fotograferer under visse spesielle forhold, eller dere er flere brukere som ønsker ulike innstillinger.

Kameraet har 7 megapiksler og 2,5 tommers skjerm med oppløsing på 230 000 piksler. Det er også en elektronisk søker, som kommer godt med når lyset er vanskelig, eller du vil støtte kameraet mot kroppen.

Til makrofotografering kan du gå ned til 1cm fra motivet i supermacro-modus. Denne fungerer dessverre bare på vidvinkel. Minste fokusavstand på tele er 1,2 meter, så det er svært begrenset hvor god makro du har da.

Spesifikasjonene på dette kameraet er meget gode, og Olympus legger dermed lista høyt, både for seg selv og for konkurrentene. Vi gleder oss til å teste dette, for å se om det innfrir forventningene. Gjør det det, har Olympus en vinner blant ultrazoomkameraene med SP-550UZ.

Kameraet er ventet på markedet rundt månedsskiftet februar/mars, og får en veiledende pris på 4790,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen