16x DVD-brennere i slutten av kvartalet


Verdens raskeste DVD-brenner er Plextor PX-712A, men 12x blir "avlegs" om ikke lenge.

Det er for tiden frenetisk konkurranse mellom taiwanske og japanske produsenter av DVD-brennere om å komme først til markedet med 16x-brennere. De taiwainske produsentene har lagt alt inn på å komme før Japan med 16x DVD-brennere før kvartalet er omme - og være på markedet med slike i løpet av begynnelsen av 3. kvartal i år.

Dagens raskeste DVD-brennere brenner med 12x hastighet, men når 16x-brennerne kommer vil hastigheten ha gått fra 8x til 16x i løpet av et drøyt år. Så sent som i november 2003 var 16x-teknologien fortsatt på laboratorie-nivå, så utviklingen går rivende fort på dette området.

Det hjelper utvilsomt at trenden går mot at færre og færre lager sine egne DVD-brennere for tiden, og velger i stedet å legge produksjonen til store taiwanske OEM-fabrikanter som for eksempel BenQ. Dette fører i sin tur til at OEM-produsentene får mere penger å bruke på forskning og utvikling, slik at dette kan gå raskere. BenQ har allerede et navn og en dato for DVD 16x-brenneren sin: DW1600 skal i følge selskapet være klar i begynnelsen av juni, og vil klare å brenne en full DVD-plate på 6 minutter.

Rotasjonshastigheten på en typisk 16x DVD-brenner vil være raskere enn de fleste harddisker - på svimlende 10 000 RPM ("revolutions per minute", se ordguiden).

(Kilde: DigiTimes)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen