16000 ting å bruke GPS til

Amerikaneren Alex Jarrett tok med seg GPS-en og digitalkameraet sitt på villmarkstur til New Hampshire. Der oppdaget han at en lengdegrad og en breddegrad møttes like ved der han skulle overnatte. Han brukte GPS-en for å finne og fotografere stedet. (Et krysningspunkt mellom heltalls lengde- og breddegrad kalles et konfluerende punkt.)

Bilder fra hele verden
Da Jarret kom hjem, etablerte han Degree Confluence Project og det nye nettstedet Confluence.org. Der la han ut bildene sine og fortalte at han ønsket seg bilder fra hele verden.

Snart begynte fotografier og reiseberetninger å strømme inn fra globetrottere på isen i Antarktis, i jungelen på Øst-Timor og på Svalbard.

Utfordrende terreng
På landjorda finnes det 16 000 globale konfluerende punkter (krysningspunkt mellom lengde- og breddegrad med hele tall). På polene er det bare noen meter mellom dem, men de er ganske uframkommelige. Det samme gjelder punktene på Mt. Everest. Å fotografere i regnskog, sumper eller i områder der det raser borgerkrig, er heller ikke lett. I Nevada-ørkenen ligger et punkt midt i et kjernefysisk testområde.

Svalbard populært reisemål
Foreløpig har 4400 reiseglade deltakere tatt 29 000 bilder fra 3000 slike punkter, deriblant 50 i Norge. Du finner dem på Confluence.org, og der kan du også se hvilke punkter som ennå ikke er fotografert.

Flere har også besøkt Svalbard og bl.a. fotografert Barentsburg (78°N 15°Ø), Ny Ålesund (79°N 12°Ø), fjellet Marietoppen (77°N 16°Ø) med isbjørner pent dandert rundt omkring.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen