Virtuell virkelighet, 3D-printing og selvkjørende biler er noe av det vi kan vente oss framover. (Bilde: Oculus VR, Formlabs, Steve Jurvetson / Flickr)

16 kommende teknologier som kan endre verden

Vi har mye spennende å se fram til.

Verden går framover og vi ser stadig nye framskritt innen forbrukerelektronikkens teknologiske vidunderverden.

Hva kan vi vente oss i den nærmeste framtiden? Vi har samlet sammen de mest spennende produktene og teknologiene som er på vei, og her kan du blant annet se fram til å skrive ut dine egne dingser og kontrollere datamaskiner på en helt annen måte enn i dag.

1. Google Glass


Google Glass er Googles databriller, som lar deg se interaktive fakta, tekstmeldinger, veiforslag og mye annet foran det ene øyet. I tillegg kan du filme og ta bilder, og det er mulig å styre det hele med stemmen.

De høyteknologiske brillene kommer til salg allerede i høst, men da til den forholdsvis stive prislappen på over 8000 kroner. Utviklingen går derimot framover med stormskritt, og andre aktører (deriblant Olympus) sysler også med egne databriller. Videre har utviklere haugevis av ideer til Google Glass.

2. 3D-printere


3D-printing er ikke noe nytt i industriell skala, men nå begynner teknologien å bli såpass billig og brukervennlig at den har startet sin erobring av de tusen hjem.

En 3D-printer skriver ut en fysisk kopi av en digital, tredimensjonal modell av tilnærmet lik hva som helst – små maskindeler, pyntegjenstander, redskaper og så videre. Dette får printeren til ved å legge tynne lag med plast eller andre materialer oppå hverandre, til resultatet har blitt den dingsen du vil ha.

FORM 1 er en slik 3D-printer, og den skal by på ekstra høy kvalitet – men til en forholdsvis rimelig penge. Prislappen er på drøye 15 000 kroner, og den kan forhåndbestilles hos formlabs.com.

3. Drivstoff fra luft og vann


Drivstoff og energi er noe mennesker har behov for, og da gjelder det å finne opp effektive metoder for å kunne omstille dette til vår bruk.

Det britiske selskapet Air Fuel Synthesis mener at de er på vei til å finne en slik løsning, med en teknologi som angivelig skal kunne produsere bensin ved hjelp av vann og karbondioksid i lufta.

4. SixthSense og «usynlig datamaskin»


I dag bruker du vanligvis mus og tastatur for å jobbe og leke deg på PC-en, men enkelte mener at dette er for tungvint og gammeldags. Én av disse er forskeren Pranav Mistry, som har utviklet teknologien SixthSense.

Med SixthSense har Mistry utviklet et bærbart grensesnitt som kontrolleres av håndbevegelser, ikke ulikt det vi allerede ser i andre teknologier i dag. Mistry gir seg imidlertid ikke der, og ser for seg «usynlige datamaskiner» i framtiden. Her har den fysiske og digitale verdenen smeltet sammen, og det finnes ikke lenger adskilte medier – alt kan brukes til alt.

Les mer om framtidens datamaskin her.

5. Leap Motion


Når det gjelder alternative måter å styre en PC på, er det flere veier til Rom. Leap Motion er et av de fremste eksemplene, og gjør det mulig å kontrollere datamaskinen ved hjelp av finger- og håndbevegelser i lufta.

Leap Motion vil la deg scrolle nettsider, zoome inn på kart og bilder og delta i skytespill – kun ved hjelp av hendene og ingenting annet. Reaksjonstidene er korte og nøyaktighetsgraden er høy – og prisen starter på bare 70 dollar (400 kroner).

6. Oculus Rift


Hodesettene med virtuell virkelighet gjør et voldsomt comeback med Oculus Rift. Disse VR-brillene tar deg med inn i spillenes tredimensjonale verden, og gir deg en oppslukende opplevelse.

Oculus Rift kan være starten på neste generasjons spillmønster, med sin innebygde bevegelsessensor, to skjermer, lave forsinkelser og grafikk i høy oppløsning. Prisen vil ikke være så verst heller – skarve 300 dollar (1700 kroner).

7. Selvkjørende biler


Biler som kjører av seg selv, uten at vi behøver å følge med i trafikken, høres ut som en drøm. Takket være vitenskap og teknologi rykker denne ideen stadig nærmere den virkelige verdenen.

Både Google og Volvo tester selvkjørende biler, og resultatet er imponerende.

Googles førerløse bil er det mest kjente eksempelet hittil, og tar i bruk en kunstig intelligens som vurderer veien ved hjelp av videokameraer og diverse sensorer. Foreløpig har Google kjørt mange tusen kilometer uten hjelp av mennesker, og vi får håpe at det blir mange millioner kilometer til i framtiden.

8. Bøyelige skjermer


Bøyelige skjermer ser ut til å gjøre sitt inntog i 2013, og Samsung Youm er én av foregangsteknologiene her.

Bøyelige skjermer innebærer ikke nødvendigvis at vi kan rulle sammen mobiltelefonen og putte den i lomma, men skal gjøre produkter som smarttelefoner, nettbrett og TV-er langt mer robuste enn før. Samtidig vil denne teknologien la produsentene designe skjermer på nye måter.

Hva annet kan vi forvente oss av framtiden?
Her er 10 lovende teknologier inspirert av sci-fi »

Bli med til neste side for å se 8 andre spennende teknologier »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen