16-kjerners CPU i Linux-server

Alternativ tekst mangler

Forrige uke viste Movidis to nye servere på LinuxWorld i San Francisco. Det som var nytt og spennende med disse var at man ikke brukte Opteron, Power, Xeon eller Sparc - men i stedet hadde integrert en nettverksprosessor som inneholdt hele 16 kjerner.

Suns UltraSparc T1 er tilgjengelig med åtte kjerner, Power med fire og x86 med to kjerner.

Movidis Revolution x16-serie bruker prosessorarkitektur fra Cavium Networks Octeon. CN3860 kjører på enten 500- eller 600 MHz og er bygget på MIPS-arkitektur, som originalt ble utviklet av SGI.

Det er litt oppsiktsvekkende at Movidis satser på MIPS-arkitektur ettersom SGI selv flytter over på Intel-prosessorer. Cobalt Networks, som i sin tid kjørte MIPS på sine servere og var en del av Sun Microsystems, er i dag nedlagt.

Fordelen med disse maskinene er imidlertid at de definitivt skiller seg ut i en industri der fokus har gått fra klokkefrekvens til antall kjerner og lavest mulig effektforbruk. Med 16 kjerner og bare 30W effektforbruk ligger Octeon-prosessoren rimelig bra an i forhold til generell markedsføringsverdi.

Movidis retter seg mot kunder som er villig til å prøve noe nytt. Systemene kan passe like godt i det generelle servermarkedet som "video-on-demand" - så lenge applikasjonene støtter MIPS.

Debian Linux leveres med maskinene og gir godt grunnlag for å kjøre den tradisjonelle LAMP-stakken (Linux, Apache, MySQL, PHP).

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen