15x zoom fra Sony

Sony Cyber-shot DSC-H7
Sony Cyber-shot DSC-H7

Ultrazoom-kameraene tilbyr stadig lengre zoom og flere funksjoner. Ofte blir de også mindre og mindre. Dette er med på å bidra til at disse kameraene går fra å være sære kameraer som selger ganske dårlig, til å bli mer og mer populære.

Sonys to nye modeller H7 og H9 vil nok bidra ytterligere til dette. Kameraene tilbyr det meste du kan ønske deg – lang zoom, mange manuelle funksjoner, høy oppløsning, stor skjerm, optisk bildestabilisator, ansiktsgjenkjenning og så videre.

Vippbar skjerm
Forskjellen på de to modellene er skjermen. DSC-H7 har en 6,3cm (2,5 tommer) skjerm med oppløsning på beskjedne 115 000 piksler. DSC-H9 har skjerm på 7,6cm (3 tommer) med oppløsning på behagelige 230 000 piksler. Skjermen på H9 kan også vippes opp og ned . H9 veier derfor ca 30g mer. Ellers er kameraene identiske.

Vippbar skjerm på DSC-H9
Vippbar skjerm på DSC-H9

Muligheten for å kunne vippe skjermen er en stor fordel når du fotograferer i spesielle vinkler. Tidligere har dette medført at kameraene har hatt ganske små skermer. Nå får du vippbar skjerm på 3 tommer, og det er ganske spesielt. Dessverre er den ikke viridbar i alle retninger.

I tillegg til skjermen, har kameaene elektronisk søker, som er nyttig hvis du vil holde kameraet tettere inntil kroppen, og når lyset er vanskelig.

Lang zoom
Objektivet har et zoomområde tilsvarende 31-465mm. Det betyr at selv om det ikke tilbyr så mye vidvinkel som vi hadde ønsket oss, er det langt bedre enn de fleste andre kompaktkameraer.

Lysstyrken er på f/2.7 på vidvinkel og f/4.5 på tele. Det er ganske imponerende for en så lang zoom. Det lar seg gjøre fordi det er en ganske liten sensor på 1/2,5 tomme i kameraet. Vi synes det er i overkant å presse så mange piksler inn på en så liten sensor, men det bidrar til å gi deg kompakte kameraer med høye spesifikasjoner.

Manuell kontroll
Kamerat har fullt sett med manuelle kontroller. Både lukker- og blenderprioritet og full manuell eksponering i tillegg til manuell hvitbalanse. Så vidt vi kan se har ikke kameraet Bulb eller manuell fokus, men dette er relativt lite brukte funksjoner.

Baksiden av DSC-H7
Baksiden av DSC-H7

Støy?
Kameraet er utstyrt med en CCD-sensor på 1/2,5 tomme med 8 megapiksler. Dette gir svært små piksler, som hver mottar lite lys, som igjen gir mye støy. Sony har tradisjonelt vært flinke til å begrense støyen på sine kompaktkameraer, men da var gjerne høyeste ISO-verdi 1000, og sensoren hadde færre piksler. Med ISO 3200 og mindre piksler, kan dette fort bli ille. Kameraene skal ha den samme signalprosessoren som Sony Alpha (speilreflekskameraet). Vi var ikke spesielt imponert over støynivået der, og er derfor litt bekymret for støynivået på disse modellene. Det må vi vente til vi får et testeksemplar før vi kan si noe sikkert om.

Alt i alt ser dette ut som meget kjekke kameraer til de som vil ha alle funksjoner og muligheter, men ikke drasse på alt for mye, og heller ikke betale skjorta.

Disse modellene vil bli tilgjengelige i April. H9 får en veiledende pris på 4990 kroner, mens H7 vil koste 4490.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen