15 nye videokameraer

Da Canon i går hadde produktslipp, lanserte de ikke mindre enn 20 nye produkter. Fem av dem har vi allerede skrevet om. De 15 siste er alle sammen videokameraer i klassene fra de ganske så enkle og rimelige og opp til entusiastmodeller til rundt 10 000 kroner.

Kameraene er delt opp i fire serier. Toppserien er HF S med de mest avanserte funksjonene. Deretter følger HF M som er litt enklere og rimeligere. HF R er den rimeligste serien med videokameraer som tar opp i full HD-format, og er laget for å tilby dette til en rimelig penge. Til slutt har vi FS-serien, som tar opp i standardoppløsning (SD), og er små og rimelige enheter.

For at du lettere skal kunne holde modellene fra hverandre, husk at modeller med tre siffre i navnet kun tar opp til SD minnekort, mens de med to sifre også har internminne.

Canon Legria HF S21 - den nye toppmodellen.
Canon Legria HF S21 - den nye toppmodellen.

HF S - Toppserien
For å starte med toppserien, HF S, så er denne utstyrt med en CMOS på 1/2,6 tommer som tar opp video i Full HD, og stillbilder i 8 megapiksler. Dersom du ønsker kan du ta bilder i 6 megapiksler mens du filmer. Bitraten på opptakene er den høyeste som støttes av AVCHD-standarden - 24Mbps. Opptakene kan gjøres til internminnet på (64GB på HF S21 og 32GB på HF S20) eller til SD/SDHC minnekort. Kameraene støtter to samtidige minnekort.

Skjermen er trykkfølsom og er på 8,8cm (3,5 tommer). Navigeringen er litt som på iPhone, og skal være veldig intuitiv.

I likhet med kompaktkameraene, har også nå videokameraene såkalt "smart auto", som hjelper deg å få et godt resultat, uten at du må vite mye om videofilming. Ansiktsgjenkjenning støttes også.

Kameraene har en rekke tilkoblingsmuligheter som mikrofon, hodetelefon, tilbehørssko og mer, men magler de mest avanserte, beregnet på proffer og semiproffer.

AVCHD-formatet er svært tungt å redigere på. Dersom du ikke har veldig store krav, kan du gjøre en del redigering i kameraet, blant annet klippe og sette sammen flere opptak, og legge på ekstra lydspor. Hvis du ønsker kan du også endre oppløsingen til SD, og eksportere det hele til en DVD. Du er med andre ord ikke avhengig av en PC for å kunne nyttiggjøre deg opptakene.

Serien består av tre modeller, HF S21 som har fargesøker, 64GB internminne og plass til to minnekort, HF S20 som mangler søkeren, men har 32GB internminne og plass til to minnekort og HF S200 som ikke har internminne men plass til to minnekort.

Legria HF M31 - Et HD-kamera i mellomklassen.
Legria HF M31 - Et HD-kamera i mellomklassen.

Prisene er ikke klare ennå, men alle modellene skal bli å få tak i fra februar.

HF M - Mellomklasse
HF M-serien er mindre og enklere kameraer enn HF S-serien. Blant annet har brikkestørrelsen gått ned til 1/4 tomme, noe som bør gi mer støy i svakt lys. Det gir også mindre stillbilder – 3,3 megapiksler.

Skjermen er fortsatt trykkfølsom, men er på 6,8cm (2,7 tommer) og elektronisk søker mangler på alle modellene.

Alle funksjoner som skal gjøre kameraet lett å bruke er beholdt, slik som smart auto og redigering i kameraet. På de modellene med internminne og minnekortplass kan du også konvertere fra HD- til SD-format.

Serien består av tre modeller. HF M31 har 32GB internminne og en minnekortplass og tilkobling for hodetelefoner og mikrofon. HF M36 har 8GB internminne og en minnekortplass. HF M306 har ikke internminne, bare en minnekortplass.

Prisene er ikke klare ennå, men alle modellene skal bli å få tak i fra mars.

Legria HF R18 - Et rimelig HD-kamera.
Legria HF R18 - Et rimelig HD-kamera.

HF R - Rimelig klasse
HF R er den rimeligste serien med Full-HD-kameraer. Her er hovedpoenget at det skal være lite og rimelig. Det betyr at omtrent alle avanserte funksjoner er borte, og bildebrikken har blitt enda mindre – 1/5,5 tommer. Til gjengjeld gjør det det lettere å lage optikken, og kameraene har fått 20x optisk zoom uten at lysstyrken blir særlig dårligere. Men både videolys, blits og optisk bildestabilisator er tatt bort. Skjermen er ikke lenger trykkfølsom, og dermed mister man noe av det intuitive grensesnittet som de andre modellene har. Men Smart Auto er beholdt også her.

Serien består av 4 modeller. HF R18 har 32GB internminne og plass til minnekort. HF R17 har 8GB internminne og plass til minnekort. I tillegg har den inntil 800x digital zoom mot 400x på de andre. HF R16 har 8Gb internminne og minnekortplass, mens R106 kun har minnekortplass. Vi antar at poenget med R16 og R17 er å kunne selge dem i ulike kanaler - antakelig så noen skal kunne unngå prissammenlikning.

Prisene er ikke klare ennå, men alle modellene skal bli å få tak i fra mars.

Legria FS37 - Et lite og enkelt videokamera.
Legria FS37 - Et lite og enkelt videokamera.

HS - Standardoppløsning
Dersom du ikke ønsker et HD-kamera, lanserer Canon også en rekke modeller i standardoppløsning. – FS-serien. Her blir alt enda mindre, og kameraet er så lite at det lett får plass i en lomme, og veier bare 225g. Du har Pre-rec-funksjon, som gjør at kameraet kan ta opp tre sekunder før du trykker på opptaksknappen. Det er en stor fordel når du skal filme ting som er litt vanskelig å time.

37x optisk zoom kan være kjekt å ha, men uten bildestabilisator blir det vel ikke særlig brukbart uten stativ, så dette er nok mer et salgsargument enn en reell nytte. Trenger du noe enkelt, lite og rimelig er det sikkert ikke et dumt videokamera.

FS-serien kommer med ikke mindre enn fem modeller. FS37 har 16GB internminne og minnekortplass. FS36 har 8GB internminne og minnekortplass. FS306 har bare minnekortplass. Husk at du trenger mindre lagringsplass til disse opptakene enn du trenger med et HD-kamera. I tillegg til disse tre modellene finnes det også en FS305 og en FS307 som har hhv. Litt mindre og litt mer digital zoom enn FS306. Dette er nok modeller beregnet på dedikerte salgskanaler.

Heller ikke her har vi priser ennå, og du må vente til mars før du kan kjøpe dem.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen